Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaulē pieaug no masalām mirušo skaits

© AFP/Scanpix/LETA

Nepietiekamas vakcinācijas dēļ dažās no pasaules nabadzīgākajām valstīm pagājušajā gadā pasaulē no masalām mirušo skaits pieaudzis līdz 142 000, kas ir par teju 15% vairāk nekā iepriekšējā gadā, paziņojusi ANO Pasaules veselības organizācija (PVO).

Vissmagāk skartas Kongo, Libērija, Madagaskara, Somālija un Ukraina, kurās reģistrēta teju puse slimības gadījumu, taču slimības uzliesmojumi bijuši visos pasaules reģionos.

Ar slimības uzliesmojumiem nācies cīnīties arī bagātajām valstīm un četras Eiropas valstis pērn zaudējušas statusu, ka tajās masalas ir izskaustas

Tiek lēsts, ka pagājušajā gadā ar masalām inficējās 9,8 miljoni cilvēki, kas ir par teju 29% vairāk nekā 2017.gadā.

Vairums mirušo ir bērni vecumā līdz pieciem gadiem, kuriem ir lielāks risks inficēties.

"Fakts, ka bērns mirst no slimības, kas ir novēršama ar vakcīnu, godīgi sakot ir apvainojumus un kolektīva nespēja aizsargāt pasaules visneaizsargātākos bērnus," paziņoja PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebrejesuss.

Kā liecina PVO statistika, vakcinācijas līmenis pasaulē stagnē teju desmitgadi.

Lai novērstu masalu uzliesmojumus, ideālā gadījumā 95% iedzīvotāju būtu jābūt saņēmušiem divas potes, taču pērn tikai 86% bērnu saņēmuši pirmo poti, bet otro poti - tikai 70%.

Inficēšanās gadījumu skaits turpina pieaugt arī šogad. Sakarā ar masalu uzliesmojumiem Kongo, Madagaskarā, Nigērijā, Ukrainā, Brazīlijā un citās valstīs pasaulē reģistrēto saslimšanas gadījumu skaitu šogad līdz novembra sākumam pieaudzis līdz 413 000, salīdzinot ar 353 000 visā pagājušajā gadā.

Pamatojoties uz reģistrētajiem gadījumiem, PVO aprēķina patieso inficēto cilvēku skaitu.