Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps uzskata, ka Makrona izteikumi par NATO ir ļoti aizvainojoši

© AP/SCANPIX/LETA

Francijas prezidenta Emanuela Makrona NATO veltītā kritika, ka aliansē iestājusies "smadzeņu nāve", ir ļoti aizvainojoša, otrdien sacīja ASV prezidents Donalds Tramps.

"NATO kalpo dižam mērķim," pirms NATO samita ar alianses ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu kopīgā preses konferencē sacīja Tramps.

"Es uzskatu, ka tas ir ļoti aizvainojoši," atzina Tramps, izsakoties par Makrona spriedumiem, piebilstot, ka tas bija "būtībā ļoti, ļoti nelāgs paziņojums 28 valstīm".

Tramps aizstāvēja Stoltenbergu, slavējot, ka NATO valstis, pateicoties viņa spiedienam, ievērojami palielinājušas aizsardzības budžetus.

Kā brīdināja Tramps, viņš redz, ka Francija "atšķeļas" no sabiedrotajiem, kad Makrons intervijā bija kritizējis NATO vadību un stratēģiju.

"Nevienam NATO nav vajadzīga vairāk kā Francijai," viņš sacīja. "No viņu puses tas bija ļoti bīstams paziņojums."

Makrons nesen intervijā žurnālā "Economist" pauda pārliecību, ka NATO piedzīvo "smadzeņu nāvi", un žēlojās par koordinācijas trūkumu starp Eiropu un ASV, kā arī par alianses dalībvalsts Turcijas agresiju Sīrijā.

Vācijas kanclere Angela Merkele nekavējoties paziņoja, ka nepiekrīt Makrona viedoklim par NATO, piebilstot, ka šādi izteikumi ir nevajadzīgi. Savukārt Maskavu tie sajūsmināja.

Makrons šādi izteicās, ņemot vērā Trampa neprognozējamību un saspringtās attiecības ar Turciju.

Makrons asi kritizējis oktobrī notikušo Turcijas iebrukumu kurdu kontrolētajos Sīrijas ziemeļos un vēl ceturtdien uzsvēra, ka Turcijas iebrukums "apdraud pret "Islāma valsti" izveidotās koalīcijas aktivitātes, koalīcijas, kuras dalībniece ir NATO".