Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

48 stundu laikā kaujās Sīrijā miruši 96 cilvēki

© EPA/SCANPIX/LETA

Sīrijas ziemeļrietumos pēdējo 48 stundu laikā valdības spēku un nemiernieku kaujās dzīvību zaudējuši 96 cilvēki, pirmdien pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Nedēļas nogalē Idlibas provinces dienvidaustrumos lauku rajonos notikušas sīvas kaujas starp nemierniekiem un valdības karaspēku, ko atbalstījusi Krievijas un Sīrijas kara aviācija, vēsta SOHR.

Kopš augusta beigās stājās spēkā ar Krievijas atbalstu panāktais pamiers, tik liels kritušo skaits kaujās Idlibas provincē nebija pieredzēts, norāda aktīvisti.

Kauju un uzlidojumu dēļ cilvēki lielā skaitā atkal pārvietojas no Idlibas provinces dienvidaustrumiem uz ziemeļiem Sīrijas un Turcijas robežas virzienā.

Idlibas reģions ar trim miljoniem iedzīvotāju, no kuriem puse ir bēgļi no citām valsts daļām, ir pēdējais lielais nemiernieku bastions.

Starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara vadītā džihādistu alianse "Hayat Tahrir al-Sham" janvārī nodibināja administratīvo kontroli pār visu Idlibas reģionu. Tiesa gan, apvidū ir arī citi nemiernieku grupējumi.

Aprīlī Sīrijas armija un tās Krievijas sabiedrotie sāka intensīvu reģiona bombardēšanu, bet augustā izvērsa sauszemes operāciju, atgūstot provinces dienvidu apvidus.

31.augustā ar Krievijas palīdzību tika panākts pamiers, tomēr ik pa laikam izraisās sadursmes.

Pilsoņkarš Sīrijā sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Sīrijas pilsoņkara astoņos gados dzīvību zaudējuši vairāk nekā 370 000 cilvēku, liecina aktīvistu aplēses.

Turcija 9.oktobrī iebruka kurdu kontrolētajās teritorijās Sīrijas ziemeļaustrumos. Uzbrukumā vairāki simti cilvēku zaudēja dzīvību, bet aptuveni 300 000 devās bēgļu gaitās.

Turcija apgalvo, ka Sīrijā vēlas izveidot "drošības zonu", kur varētu pārvietot daļu no šobrīd Turcijā mītošajiem 3,6 miljoniem Sīrijas bēgļu.

Kurdu līderi pauduši bažas, ka Turcijas ieņemtajos Sīrijas apvidos tiks veikta etniskā tīrīšana.