Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Parlaments mudina dalībvalstis nekavējoties ratificēt Stambulas konvenciju

© AFP/SCANPIX/LETA

Eiropas Parlaments (EP) šodien apstiprināja rezolūciju, kurā mudina dalībvalstis nekavējoties ratificēt Stambulas konvenciju, lai apturētu vardarbību pret sievietēm, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Nesaistošajā rezolūcijā, kuru EP deputāti pieņēma ar 500 balsīm par, 91 pret un 50 atturoties, Parlaments aicina Padomi nekavējoties pabeigt Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb tā sauktās Stambulas konvencijas ratifikācijas procesu.

EP mudina septiņas dalībvalstis, kas to ir parakstījušas, bet vēl nav ratificējušas - Bulgāriju, Čehiju, Ungāriju, Lietuvu, Latviju, Slovākiju un Lielbritāniju, to nekavējoties ratificēt.

Parlamenta deputāti "nosoda pret konvenciju vērstos uzbrukumus un kampaņas, dažās dalībvalstīs apzināti to kļūdaini interpretējot un iepazīstinot sabiedrību ar nepatiesiem apgalvojumiem par tās saturu". Tāpat EP deputāti pieprasa, lai Komisija nākamajā Eiropas Dzimumu līdztiesības stratēģijā kā prioritāti iekļautu ar dzimumu saistītas vardarbības apkarošanu. Viņi aicina Komisiju iesniegt tiesību aktu par visu veidu ar dzimumu saistītas vardarbības, tostarp uzmākšanās tiešsaistē un kibervardarbības, novēršanu un apkarošanu. Tāpat deputāti prasa vardarbību pret sievietēm iekļaut ES atzīto noziegumu katalogā.

Visām dalībvalstīm būtu jānodrošina konvencijas pienācīga īstenošana un izpilde, piešķirot atbilstošu finansējumu un cilvēkresursus, teikts rezolūcījā, īpaši svarīgi ir nodrošināt atbilstošu apmācību visiem profesionāļiem, kas strādā ar vardarbības upuriem, kā, piemēram, ārstiem un policistiem.

EP deputāti arī atkārto savu prasību nākamajā Daudzgadu finanšu shēmā piešķirt 193,6 miljonus eiro ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanai un apkarošanai.

Stambulas konvenciju Eiropas Padome pieņēma 2011.gadā, tā stājās spēkā 2014.gadā, un ES to parakstīja 2017.gada jūnijā. Tas ir pirmais šāda veida starptautisks dokuments - valstīm, kas to ratificē, jāievēro visaptveroši juridiski saistoši standarti, lai novērstu vardarbību dzimuma dēļ, aizsargātu upurus un sodītu vainīgos.

Lai arī ES parakstīja konvenciju 2017.gada 13.jūnijā, to joprojām nav ratificējušas septiņas dalībvalstis: Bulgārija, Čehija, Ungārija, Lietuva, Latvija, Slovākija un Lielbritānija.

Kā ziņots, labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) neatbalsta Stambulas konvencijas ratificēšanu. Uz jautājumu, vai ministre varētu mainīt savas domas, Petraviča norādīja, ka viedokli nemainīs, jo tāda ir arī viņas vēlētāju griba.

Stambulas konvencijas ratificēšana radījusi publisku viedokļu apmaiņu, kurā no politisko spēku un baznīcu pārstāvjiem, kā arī ekspertiem izskan pretēji viedokļi par šīs konvencijas mērķiem, saturu un nepieciešamību.

Iepriekšējais labklājības ministrs Jānis Reirs (JV), kurš tagad ir finanšu ministrs, publiski iestājies par Stambulas konvencijas ratificēšanu. Reirs paudis, ka, neratificējot konvenciju, Latvija aizvaino katru ģimenes locekli, kurš cietis no vardarbības.