Austrālijā skolotāja uzdod bērniem plānot terora aktu

Skandāla centrā nokļuvusi kādas Rietumaustrālijas pilsētas Kelgūrlijbolderas skolotāja, kura vidusskolēniem uzdevusi izplānot terora aktu, kas prasītu pēc iespējas vairāk nevainīgu austrāliešu dzīvību.

Pedagoģei izteikts rājiens, bet izglītības ministrijas amatpersonas uzsver, ka viņa tikai pieļāvusi kļūdu un šo rīcību nevar uzskatīt par terorisma slavināšanu. AP vēsta, ka skolotāja, kuras vārds netiek izpausts (zināms tikai, ka viņai ir trīs gadus ilgs pedagoģes stāžs), pasniegusi mūsdienu konfliktu un terorisma mācību kursu. Kā vienu no mājasdarbiem 15 līdz 17 gadus vecajiem skolēniem viņa uzdevusi iedomāties, ka viņi ir teroristi, kuri ieplānojuši uzbrukumu ar ķīmisko vai bioloģisko ieroču izmantošanu. Skolēniem bija uzdots izvēlēties labāko uzbrukuma laiku un mērķi, kā arī izskaidrot savu izvēli un raksturot, kādas sekas tas atstās.

"Jūsu uzdevums ir nogalināt pēc iespējas vairāk nevainīgu civiliedzīvotāju, lai šādā veidā visai pasaulei paziņotu par savam prasībām," bija sacīts darba uzdevumā. Skolotāja piebildusi, ka vērtējums būs atkarīgs no skolēnu spējas analizēt informāciju par terorismu, kā arī ķīmiskajiem un bioloģiskajiem ieročiem, kuru viņi ieguvuši, noklausoties lekciju kursu, kā arī no spējas šo informāciju piemērot reāliem dzīves apstākļiem.

Skandāls izcēlies pēc tam, kad vairāki skolēni par neparasto mājasdarbu pastāstījuši vecākiem un tie sūdzējušies izglītības departamentā. Šīs iestādes vadītāja Šerina O"Neila pavēstījusi, ka skolotāja pieļāvusi nekorektu kļūdu, kas vērtējama kā neprofesionāla rīcība, taču skolas direktors, tiklīdz uzzinājis par šo mājasdarbu, to nekavējoties atsaucis. Izglītības departamenta vadītāja gan norādījusi, ka skolotāja tikai vēlējusies, lai skolēni uz konfliktiem palūkojas no citu cilvēku redzes punkta. "Tomēr domāju, ka būtu bijis iespējams atrast labāku veidu, kā to izdarīt," piebildusi amatpersona, kura atvainojusies visiem skolēniem, it īpaši kādai meitenei, kuras tuvinieki gāja bojā 2002. gada terora aktos Bali. Jāpiebilst, ka šī meitene – 15 gadus vecā Sāra Džilberta – skolotājai bija rakstiski pavēstījusi, ka atsakās pildīt mājasdarbu, jo terora aktos zaudējusi tuviniekus.

Neparastais mājasdarbs vakar ticis apspriests Rietumaustrālijas medijos un interneta forumos, turklāt lielākā daļa cilvēku pauduši savu sašutumu par skolotājas rīcību. "Kaut ko tādu var iedomāties Indonēzijas radikālo islāmistu skolās, bet ne jau valsts izglītības sistēmas ietvaros," sacījis Pīters Hjūzs, kurš tika nopietni ievainots 2002. gada Bali terora aktā.

Svarīgākais