Krievijā izplatās Rietumnīlas drudzis

Lielā karstuma dēļ Krievijā sākusies šai valstij neierastas vīrusu infekcijas – Rietumnīlas drudža – izplatīšanās, vēsta laikraksts Vremja novostei. Volgogradas apgabalā drudzis prasījis jau piecu cilvēku dzīvības, vēl vairāk nekā 100 ir saslimuši ar šo slimību. Mēneša sākumā par Rietumnīlas drudža izplatību trauksmi sākuši celt arī Eiropas un ASV ārsti.

Vremja novostei atgādina, ka Rietumnīlas drudža vīrusa galvenie pārnēsātāji ir odi un ērces, kuru populācija šovasar strauji palielinājusies. Kaut gan tikai Astrahaņas un Omskas apgabali uzskatāmi par bīstamās slimības dabiskajiem perēkļiem Krievijā, tā izplatījusies arī uz valsts ziemeļiem – par saslimušajiem vēstījuši arī Voroņežas apgabala ārsti. Slimība, kuras simptomi ir drudzis, smadzeņu apvalka iekaisums un limfmezglu iekaisums, visspēcīgāk skar padzīvojušus cilvēkus ar novājinātu imūnsistēmu un hroniskām kaitēm, uzsvēruši Krievijas eksperti. Rospotrebnazor speciālisti norādījuši, ka pret epidēmijas izplatību var cīnīties vienīgi, iznīcinot odu vairošanās vietas. Šīs federālās struktūras darbinieki pieļāvuši iespēju, ka ar drudzi var inficēties pat simtiem tūkstoši cilvēku.

AP vēsta, ka jūlijā un augustā vairākās ASV slimnīcās ievietoti vismaz četri cilvēki ar Rietumnīlas drudža pazīmēm. Pēc tam, kad 2002. gadā šīs slimības epidēmijā Pensilvānijas štatā gāja bojā 25 cilvēki, amerikāņu ārsti uzskatīja, ka slimības nēsātāju valsts teritorijā vairs nav palicis. Tomēr tagad konstatēts, ka vairākos Ņujorkas un Pensilvānijas štatu apgabalos savairojušies odi, kas pārnēsā vīrusu.

Amerikāņu varasiestādes pieļauj iespēju, ka tas ievazāts no Grieķijas – kopā ar putniem, precīzāk, parazītiem, kas inficēti ar vīrusu un putnus izvēlējušies par saviem saimniekiem. Grieķijas Slimību kontroles un profilakses centrs pagājušonedēļ atzinis, ka novērojams slimības uzliesmojums Soloniku un Verijas pilsētu apkaimē valsts ziemeļos, kur ārstu palīdzību meklējuši vairāk nekā 30 cilvēku. Grieķijas Veselības aizsardzības ministrija gan informējusi, ka lielākajā daļā gadījumu slimība norit vieglā formā un vairāki pacienti no slimnīcām jau izlaisti. Tomēr nolemts veikt odu iznīcināšanas pasākumus, lai novērstu drudža tālāku izplatīšanos.

RIA Novosti atgādina, ka Rietumnīlas drudža vīruss no cilvēka asinīm pirmoreiz tika izdalīts 1937. gadā Ugandā. Par šīs slimības galvenajiem perēkļiem uzskata Āfrikas un Āzijas valstis, kā arī Vidusjūras salas. Speciālisti lēš, ka 4% gadījumu inficēšanās ar Rietumnīlas drudža vīrusu izrādās letāla. Tomēr jāuzsver, ka runa ir tikai par reģistrētajiem gadījumiem – daudzi cilvēki drudzi pārslimo tik vieglā formā, ka nemaz nevēršas pēc palīdzības pie ārstiem.

Svarīgākais