Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Cilvēktiesību tiesa: Krievija pārkāpusi 3 protestētāju tiesības

© TASS/SCANPIX/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien atzina, ka Krievija pārkāpusi trīs cilvēku tiesības, kas notiesāti saistībā ar 2009. un 2012.gada protestiem.

Krievijai jāmaksā 4000 eiro liela kompensācija vīrietim, kuram par piedalīšanos varasiestāžu nesankcionētā zibakcijā piespriests 1000 rubļu (25 eiro pēc toreizējā kursa) liels naudas sods, nosprieda ECT.

Zibakcija, kurā septiņi cilvēki turēja baltas papīra lapas, nav uzskatāma par draudu sabiedriskajai kārtībai, un tas nozīmē, ka varasiestādes pārmērīgi ierobežojušas tiesības uz pulcēšanās brīvību.

Strasbūrā bāzētā tiesa arī lēma par sliktu Krievijai lietā, kuru bija ierosinājuši divi cilvēki, kas bija notiesāti saistībā ar 2012.gada protestiem pret vēlēšanu falsifikāciju.

ECT lika Krievijai samaksāt 9000 eiro lielu kompensāciju protestu rīkotājam, kurš bija notiesāts par masu nekārtību organizēšanu, neraugoties uz to, ka viņš vairākkārt mudinājis ievērot mieru.

Otrs vīrietis bijis redzams vadot vairākus citus cilvēkus, kas centušies izlauzties cauri policijas kordonam, līdz ar to nevar uzskatīt, ka viņš būtu bijis iesaistīts miermīlīgā sanāksmē, skaidroja ECT.

Tomēr ECT arī atzina, ka Ukraina un Krievija nav pienācīgi izmeklējušas vīrieša sūdzības, ka viņš vēlāk Ukrainā ticis nolaupīts un nelegāli nogādāts atpakaļ Krievijā.

Tas, ka prasības iesniedzējs ilgu laiku turēts pirmstiesas apcietinājumā, viņam liegts apmeklēt mātes bēres un soda izciešanai viņš nosūtīts uz tālu Sibīrijas pilsētu, ir viņa tiesību pārkāpums, nosprieda ECT.

Krievijai un Ukrainai viņam jāmaksā attiecīgi 11 000 un 4000 eiro lielas kompensācijas, nolēma tiesa.