Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja izsaka ultimātu ASV

© REUTERS/SCANPIX/LETA

ASV pilnībā jāizbeidz kopīgie manevri ar Dienvidkoreju, lai tiktu sekmēts dialogs ar Ziemeļkoreju, otrdien paziņoja Phenjana, ar šo prasību nākot klajā dažas dienas pēc tam, kad ASV un Dienvidkoreja bija paziņojušas par plānoto kopīgo gaisa spēku mācību atlikšanu.

Ziemeļkorejas amatpersona Kims Jončhoļs, kas oficiāli vada sarunas ar ASV, norādīja, ka ar nedēļas nogalē izskanējušo paziņojumu par manevru atlikšanu ir nepietiekami.

"Mēs pieprasām, lai ASV izbeidz manevrus un aptur tos reizi par visām reizēm," Phenjanas oficiālās ziņu aģentūras KCNA izplatītajā paziņojumā norādīja Kims.

"Manevru atlikšana nenozīmē garantijas mieram un drošībai Korejas pussalā un nesekmē diplomātiskos centienus," viņš piebilda.

Ziemeļkoreja negrasās sēsties pie sarunu galda ar "viltīgajām ASV" un neatgriezīsies pie sarunām, līdz nebūs notikusi "pilnīga un neatgriezeniska atteikšanās no naidīgās politikas".

"No šī brīža Korejas Tautas Demokrātiskā Republika saņems pienācīgu kompensāciju par visiem administratīvajiem panākumiem, par kuriem ASV prezidents ir pārāk daudz runājis jau vairāk nekā gadu," piebilda Kims, Ziemeļkoreju dēvējot tās oficiālajā vārdā.

Savienoto Valstu un Dienvidkorejas kopīgās gaisa spēku mācības "Vigilant Ace" bija paredzētas decembrī. Tagad tās atliktas uz nenoteiktu laiku. ASV aizsardz;ubas ministrs Marks Espers paziņoja, ka mācības atliktas, lai uzlabotu attiecības ar Ziemeļkoreju un veicinātu tās atgriešanos pie kodolsarunu galda.

ASV prezidents Donalds Tramps vairākkārt norādījis, ka Ziemeļkorejas pasludinātais moratorijs starpkontinentālo ballistisko raķešu un kodolieroču izmēģinājumiem ir viņa ārpolitikas veiksme.

Tomēr sarunas nonākušas strupceļā kopš februāra, kad Hanojas samits beidzās bez rezultāta, pusēm nespējot vienoties par sankciju režīma atvieglošanu, savukārt darba līmeņa sarunas oktobrī Zviedrijā izjuka, tikko sākušās.