Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievijā notiek parlamenta vēlēšanas; populārākajiem opozīcijas politiķiem piedalīties aizliegts

© EPA / Scanpix / LETA

Baltkrievijā svētdien notiek parlamenta vēlēšanas,  taču nav gaidāms, ka tajās varētu gūt panākumus kandidāti, kas ir opozīcijā autoritārajam prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Lai gan starp kanadidātiem uz 110 vietām apakšpalātā ir arī opozīcijas pārstāvji, tomēr pazīstamākajiem opozīcijas politiķiem reģistrācija tika atteikta, tāpat kā diviem vienīgajiem opozīcijas deputātiem parlamenta apakšpalātas pašreizējā sastāvā.

"Vēlēšanas vairs ir tikai rituāls, tāpat kā tas bija Padomju Savienībā," teikts Baltkrievijas cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Vjasna" ("Pavasaris") vadītāja un bijušā politieslodzītā Aļesja Beļacka paziņojumā.

Viņš norādījis, ka nav reģistrēti aktīvākie demokrātiskās opozīcijas kandidāti, kas varētu radīt problēmas varasiestādēm.

Baltkrievijas Tautas frontes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Janukevičs ziņu aģentūrai AFP sacījis, ka, domājams, varas iestādes izvēlējušās "jau pazīstamo [vēlēšanu rezultātu] falsifikācijas scenāriju".

"Nav runas par to, ka vēlēšanas varētu būt brīvas un godīgas," piebildis Janukevičs.

Uz vēlēšanām 400 novērotājus nosūtījusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kas nevienas vēlēšanas Baltkrievijā kopš 1995.gada nav atzinusi par brīvām un godīgām.

EDSO pagājušajā mēnesī publiskotajā ziņojumā bija teikts, ka Baltkrievijas iedzīvotāji negaida, ka šajās vēlēšanās būs patiesa konkurence, kā arī viņiem ir maz uzticības vēlēšanu procesam.

Nākamgad Baltkrievijā gaidāmas prezidenta vēlēšanas, un paredzams, ka Lukašenko, kurš ir prezidents kopā 1994.gada, tajās kandidēs uz kārtējo amata termiņu.