Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Konservatīvie katoļi kritizē pāvestu Francisku

© EPA/Scanpix/LETA

Starptautiska konservatīvo katoļu grupa paudusi iebildumus pret "zaimojošajām un māņticīgajām darbībām", kuras pāvests Francisks veicis nesenajā Amazones reģiona bīskapu sanāksmē Romā.

Francisks, kurš tiek uzskatīts par progresīvu katoļu baznīcas pārstāvi, tiek apsūdzēts par līdzdalību "pagānu dievietes Pačamamas elkdievībā". 100 cilvēku parakstītā petīcija izplatīta dažādās katoļu vietnēs.

Pagājušajā mēnesī notikusī sinode izraisījusi pretrunīgus viedokļus, jo baznīcā netālu no Svētā Pētera laukuma tika izvietotas četras koka statujas, kurās attēlota inku dieviete Pačamama (Māte Zeme), kas saniknoja ultrakonservatīvos katoļus, kuri to uztvēra kā pagānismu.

Statujas vēlāk tika nozagtas un iemestas Tibras upē, bet vainīgie savas darbības video publicēja vietnē "YouTube".

Francisks ir atvainojies par zādzību, bet kritiķi protesta vēstulē pauda sašutumu, ka Pačamamas statujas vispār tika izliktas apskatei, kā arī nosodīja Franciska agrākos centienus veicināt starpreliģiju dialogu.

"Ar cieņu mēs lūdzam pāvestu Francisku publiski un nepārprotami nožēlot šos apzināti smagos grēkus un visus publiskos pārkāpumus, ko viņš ir pastrādājis pret Dievu un patieso reliģiju, un atlīdzināt par šiem pārkāpumiem," lasāms vēstulē.

Tās parakstītāji arī aicināja bīskapus "pāvestam Franciskam sniegt brālīgu labojumu par šiem skandāliem un brīdināt savas draudzes, ka (..) viņiem draud mūžīga nolādēšana, ja tās sekos viņa piemēram".