Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Zināmi Krievijas oligarhi, kas ziedojuši britu torijiem

© AFP / Scanpix / LETA

Lielbritānijas Konservatīvajai partijai ziedojuši deviņi Krievijas uzņēmēji, liecina slepenais britu parlamenta ziņojums par Krievijas iejaukšanos vēlēšanās, vēsta laikraksts "The Sunday Times".

Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona pretinieki apsūdz viņu ziņojuma publiskošanas bloķēšanā pirms 12.decembrī gaidāmajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām, bet Džonsona pārstāvētā Konservatīvā partija tādus apgalvojumus noliedz. Džonsona birojs pagaidām nav piekritis publiskot ziņojumu, kurā aplūkota Krievijas darbības pret Lielbritāniju, lai gan drošības dienesti to apstiprināja jau pagājušajā mēnesī.

"The Times" neatklāj, kā uzzinājis ziņojumā iekļautos vārdus, bet trīs tā dēvētos oligarhus tomēr nosaucis.

Viņu vidū ir Aleksandrs Temerko, kurš strādājis gan Krievijas Aizsardzības ministrijā, gan darbību pārtraukušajā naftas kompānijā "Jukos". "The Times" vēsta, ka Temerko, kurš šogad tika nodēvēts par vienu no lielākajiem Konservatīvās partijas ziedotājiem, septiņu gadu laikā partijai ziedojis 1,5 miljonus Lielbritānijas mārciņu (1,7 miljonus eiro).

Tāpat laikraksts par "lielāko toriju ziedotāju" nosaucis bijušā Krievijas finanšu ministra vietnieka Vladimira Čerņuhina sievu Ļubovu Čeņuhinu, kura britu Konservatīvajai partijai pērn ziedojusi 450 000 mārciņu.

Britu parlamenta komisijas locekļi, kas veica izmeklēšanu par Krievijas iesaisti, saņēmuši informāciju arī par bijušo Valsts drošības komitejas (VDK) spiegu un uzņēmēju Aleksandru Ļebedevu. Viņa dēls Jevgēņijs Ļebedevs kopā ar savu tēvu ir britu laikrakstu "Independent" un "Evening Standard" līdzīpašnieks. Ziņojumā norādīts, ka Jevgēņijs Ļebedevs pērn savas ģimenes pilī Itālijā ballē uzņēmis toreizējo Lielbritānijas ārlietu ministru Džonsonu. "The Times" neatklāj, vai un cik lielu summu Ļebedevs ziedojis Konservatīvajai partijai.

Aktīvistu grupa "Open Democracy" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka no 2018.gada novembra līdz 2019.gada oktobrim Konservatīvā partija no Krievijas ziedotājiem saņēmusi 490 000 mārciņu.

Lielbritānija ir apsūdzējusi Krieviju par iejaukšanos vai mēģinājumu iejaukties tās vēlēšanās, lai gan Krievija tādas apsūdzības noliedz.

"The Times" neprecizē, vai parlamenta ziņojumā ir norādes par deviņu Krievijas ziedotāju nelikumīgu rīcību. Parlamentārā komisija neesot atradusi nekādus inkriminējošus pierādījumus par agrāku Kremļa iejaukšanos vēlēšanu procesā, bet brīdinājusi, ka riski joprojām pastāv, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz diviem anonīmiem avotiem.

Lielbritānijas transporta ministrs Grānts Šepss noliedzis tīšu noklusēšanu, norādot, ka valdība pirmsvēlēšanu laikā "nedrīkst publicēt lietas, kas jebkādā veidā uzskatāmas par pretrunīgām".