Bolīvijas prezidents Evo Moraless atkāpies no amata

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Pēc vairākas nedēļas ilgiem protestiem pret iespējamo krāpšanos prezidenta vēlēšanās Bolīvijas prezidents Evo Moraless svētdien paziņojis par atkāpšanos no amata.

Moraless par atkāpšanos paziņoja neilgi pēc tam, kad bija izsludinājis jaunas parlamenta vēlēšanas. Kas stāsies Moralesa vietā, pagaidām nav skaidrs.

Viceprezidents un Senāta prezidents arī atkāpās no amatiem. Vienīgais atlikušais kandidāts, kas saskaņa ar konstitūciju šādā situācijā varētu stāties Moralesa vietā, ir parlamenta apakšpalātas vadītājs, taču viņš amatu pametis jau iepriekš.

Protestētāji ziņu par Moralesa atkāpšanos uzņēma ar sajūsmu.

"Mēs svinam to, ka Bolīvija ir brīva," sacīja viens no demonstrantiem.

Protesti un nemieri Bolīvijā sākās pēc 20.oktobrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem jau pirmajā kārtā uzvarēja Moraless, kurš pretrunā ar konstitūciju pretendēja jau uz ceturto termiņu valsts galvas amatā.

Amerikas Valstu Organizācija, kas novēroja vēlēšanas, svētdien publiskoja ziņojumu, kurā apšaubīja vēlēšanu iznākumu un aicināja rīkot jaunas vēlēšanas.

Moraless tam piekrita, taču neilgi pēc tam Bolīvijas armijas galvenais komandieris Viljams Kalimans nacionālajā televīzijā aicināja Moralesu atkāpties.

Pēc tam politiskā krīze strauji saasinājās, novedot pie Moralesa atkāpšanās.

Vēlāk Moraless tviterī paziņoja, ka Bolīvijas varasiestādes grib viņu aizturēt, bet policija to noliegusi.

Kur pašreiz atrodas Moraless, nav zināms.

Svarīgākais