Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ciklonā "Bulbul" Indijā un Bangladešā 20 bojāgājušie [papildināts]

© AFP/SCANPIX/LETA

Ciklonam "Bulbul" sasniedzot Indijas un Bangladešas piekrasti ar spēcīgām vēja brāzmām un lietavām, 20 cilvēki gājuši bojā un vairāk nekā divi miljoni nakti pavadījuši patversmēs, svētdien paziņoja amatpersonas.

Sestdienas vakarā ciklonam sasniedzot sauszemi, vēja ātrums brāzmās sasniedza 33 metrus sekundē, tādēļ abās valstīs tika slēgtas ostas un lidostas.

Desmit cilvēki gājuši bojā Indijas Rietumbengālijas štatā, tostarp diviem cilvēkiem ar saknēm izrauti koki uzgāzušies mājām, bet viens cilvēks sestdien gāja bojā Indijā, kad viņam Kolkatā uzkrita ar saknēm no zemes izrauts koks. Savukārt Indijas Odišas štatā gājuši bojā vēl divi cilvēki.

Savukārt Bangladešā ciklons prasījis astoņu cilvēku dzīvības, tostarp pieci cilvēki gājuši bojā zem nolauztiem kokiem, paziņoja vietējas katastrofu seku novēršanas dienestu amatpersonas. Vismaz 20 cilvēki ir ievainoti.

Vēl pieci cilvēki tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem. Viņu zvejas traleris nogrima Megnas upē.

Ciklon Bangladešā sabojājis 4000 māju, kas galvenokārt būvētas no dubļiem un alvas.

Piekrastē esošajā Khulnas rajonā, kas ir vētrā vissmagāk cietušais Bangladešas reģions, ar saknēm no zemes izrauti un lūstoši koki bloķējuši ceļus un traucē piekļuvi apkaimei, bet zemākās vietas apkaimē applūdušas.

Amatpersonas norādījušas, ka lēnām virzoties dziļāk iekšzemē, ciklons zaudē savu spēku.

"Bulbul" skāra sauszemi netālu no Sundarbani, kas ir pasaulē lielākais mangrovju mežs, kas atrodas gan Indijas, gan Bangladešas teritorijā un sniedz patvērumu apdraudētām sugām, piemēram, Bengālijas tīģeriem, bet piekrastē mīt Iravadijas delfīni.

Amatpersonas uzsvērušas, ka mangroves pasargāja piekrasti no vēl spēcīgākas vētras ietekmes.

Bangladešā uz patversmēm pārvietoti vairāk nekā 2,1 miljons cilvēku.

Uz piekrastes rajoniem tika nosūtīti karavīri, bet desmitiem tūkstoši brīvprātīgo klauvēja pie katrām durvīm un ar skaļruņu palīdzību mudināja cilvēkus evakuēties.

Apmēram 1500 tūristu netika prom no Senmartēnas salas uz dienvidaustrumiem no Bangladešas, jo vētras dēļ atcelta kuģu satiksme.

Indijā no ciematiem evakuēti gandrīz 120 000 cilvēku. Vētras spēkam mazinoties, viņiem ļauts atgriezties mājās. Kolkatas lidostā uz 12 stundām tika apturēti visi reisi.

Odišas štatā ciklons nodarījis būtiskus postījumus labības laukiem, paziņoja amatpersonas.

Bangladešas piekraste, kur dzīvo ap 30 miljoniem cilvēku, un Indijas austrumi regulāri piedzīvo spēcīgus ciklonus.

Pēdējo gadu desmitu laikā vētrās Bengālijas līcī gājuši bojā simtiem tūkstoši cilvēku.

Lai gan daļēji klimata pārmaiņu dēļ vētras ir biežākas un spēcīgākas, bojāgājušo skaits samazinās, jo ātrāk tiek veikta evakuācija un izveidotas tūkstošiem patversmes.

Maijā reģionu skāra pēdējos gados spēcīgākais ciklons "Fani". Tajā gāja bojā 12 cilvēki.