Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas specdienesti brīdina, ar kādiem draudiem Eiropā jārēķinās pēc "Daesh" līdera nāves

© Antoine Chauvel/SIPA/SIPA/SCANPIX/LETA

Teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") līdera nāve īstermiņā var pamudināt Eiropā dzīvojošos grupējuma atbalstītājus atriebības vārdā veikt uzbrukumus savās mītnes zemēs, uzskata Valsts drošības dienestā (VDD).

VDD vērtējumā "Daesh" ilggadējā līdera Abu Bakra al Bagdadi nāve neradīs būtiskas izmaiņas terorisma draudu situācijā Eiropā. Lai arī ilggadējā līdera nāve teroristu grupējumam bijis spēcīgs trieciens un "Daesh" spējas plānot un veikt uzbrukumus Eiropā apgrūtina militārie zaudējumi kaujās Sīrijā un Irākā, tas turpina radīt nozīmīgus terorisma draudus Eiropas drošībai.

Eiropas valstīs joprojām atrodas liels skaits "Daesh" ideoloģijas atbalstītāju, kuri var radikalizēties un iesaistīties vardarbīgās aktivitātēs. VDD vērtējumā, "Daesh" līdera nāve īstermiņā var pamudināt Eiropā dzīvojošos grupējuma atbalstītājus atriebības vārdā veikt uzbrukumus savās mītnes zemēs.

Eiropā dzīvojošo "Daesh" atbalstītāju radikalizāciju turpinās veicināt arī grupējuma jau iepriekš radītie propagandas materiāli, kuros ir pieejami praktiski padomi uzbrukumu veikšanai, norāda VDD.

Mirušā līdera darbības rezultātā "Daesh" savulaik kļuva par nozīmīgākos draudus radošo teroristu grupējumu, kura organizētie un atbalstītāju veiktie terora akti Eiropā laupījuši daudz nevainīgu cilvēku dzīvību. Būtiska loma "Daesh" attīstībā bija propagandas materiāliem, kas spēja pamudināt grupējuma atbalstītājus gan ceļot uz bruņoto konfliktu zonām, gan arī iesaistīties vardarbīgās aktivitātēs pašmājās, norādīja VDD.

Jau ziņots, ka oktobra beigās Bagdadi ASV spēku uzbrukuma laikā Sīrijas ziemeļrietumos uzspridzinājies, detonējot spridzekļu vesti, un viņa ķermenis sprādzienā sakropļots, bet analīzes ļāvušas identificēt "Islāma valsts" līderi. Arī "Islāma valsts" apstiprināja, ka 48 gadus vecais Irākas pilsonis ir gājis bojā reidā Sīrijas ziemeļrietumos Idlibas provincē.

Bagdadi vadīja grupējumu kopš 2014.gada un bija kļuvis par pasaulē meklētāko personu saistībā ar kaujinieku zvērībām reģionā un ārvalstīs.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.