Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Maskava brīdina par "Islāma valsts" kaujinieku tuvinieku radītajiem draudiem

© AFP/SCANPIX/LETA

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) vadītājs ceturtdien brīdinājis par aptuveni 2000 sieviešu un bērnu, kas ir teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku tuvinieki, radītajiem riskiem drošībai.

"Pašreiz ir aptuveni 2000 sieviešu un bērnu, par kuriem mums ir dati par radniecību ar kaujiniekiem," sacīja FDD vadītājs Aleksandrs Bortņikovs, piebilstot, ka tie ir Krievijas pilsoņi, kuri var atgriezties Krievijā un pastrādāt uzbrukumus.

Viņš sacīja, ka minēto cilvēku vidū ir gan kaujinieku ģimenes locekļi, kas joprojām atrodas Tuvajos Austrumos, gan tie, kas jau pametuši šo reģionu.

Daļai no šiem cilvēkiem varētu būt ekstrēmi uzskati un viņi, atgriežoties Krievijā, var pastrādāt teroraktus, brīdināja Bortņikovs, piebilstot, ka šādi cilvēki bieži vien pieņem ekstrēmu reliģisko ideoloģiju.

Starptautisko teroristu organizāciju vadītāji uzskata šādus cilvēkus par potenciāliem pašnāvniekiem spridzinātājiem, vervētājiem un pagrīdes teroristu tīkla aģentiem, norādīja Bortņikovs.

Atšķirībā no citām valstīm Krievija ir organizējusi daļēju islāmistu kaujinieku bērnu un sieviešu repatriēšanu, sevišķi Kaukāza reģionā.