Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Cilvēki Indijā smok kodīgajā gaisā

© AFP/SCANPIX/LETA

Spēcīgā smoga dēļ Indijas galvaspilsētā pirmdien slēgtas skolas, daļēji aizliegta automašīnu satiksme un apturēti būvdarbi, bet cilvēki smok kodīgajā gaisā.

Indīgā dūmaka Deli pārņem katru ziemu. Smoga iemesli ir automašīnu gāzu, rūpniecības un lauksaimniecības radītie izmeši.

Tomēr šoreiz piesārņojuma krīze ir nopietnākā pēdējo trīs gadu laikā, un Deli galvenais ministrs Arvinds Kedžrivals ierosinājis vairākus pasākumus cīņā pret, kā viņš raksturoja, "nepanesamu piesārņojumu".

"Dūmi ir visur, un cilvēkiem, tostarp jauniešiem, bērniem, senioriem, ir grūti elpot," viņš sacīja tviterī publicētā uzrunā. "Acis dedzina. Piesārņojums ir tik briesmīgs," piebilda Deli galvenais ministrs.

Viņa valdība ir devusi rīkojumu nedarbināt pusi privāto automašīnu, balstoties uz pāra un nepāra numuru reģistrācijas zīmēm.

Skolas, kas tika slēgtas piektdien, arī pirmdien nevēra savas durvis, bet līdz otrdienai Deli un apkaimē apturēti būvdarbi.

Kedžrivals pauda, ka varasiestādes izdala sejas maskas skolas vecuma bērniem.

Indijas Centrālā piesārņojuma kontroles pārvalde svētdien paziņoja, ka smogs reģistrēts arī citviet valstī.

Automašīna ar gaisa attīrītāju nogādāta valstī iecienītākajā tūrisma galamērķī Tadžmahalā, kas atrodas 250 kilometrus uz dienvidiem no Deli. Varasiestādes bažījas, ka piesārņojums varētu sabojāt 17.gadsimtā celto marmora mauzoleju.

Nākamā gada sākumā Deli gaidāmas štata vēlēšanas, tādējādi piesārņojuma problēma nonākusi arī politisko diskusiju krustugunīs.

Kedžrivals, kurš piektdien Deli salīdzināja ar "gāzes kameru", apgalvo, ka pilsēta ir izdarījusi visu, kas ir tās spēkos, piesārņojuma samazināšanai, bet atbildība par smogu jāuzņemas pilsētas apkaimē esošajās fermās notiekošajai kviešu rugāju dedzināšanai.

Indijas vides ministrs Prakašs Džavadekars vainoja Kedžrivalu par piesārņojuma politizēšanu, bet cits politiķis solīja ignorēt automašīnu aizliegumu pēc pāra un nepāra numura zīmju principa.

Vides aktīvistu grupa svētdien aicināja Indijas premjerministru Narendru Modi uzņemties vadību šajā jautājumā, jo politiskās partijas "vaino viena otru, kamēr Indijas iedzīvotāji turpina mirt".

Svētdien sliktās redzamības dēļ Deli lidostā tika atcelti desmitiem avioreisu.

ANO Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka pasaules 15 piesārņotāko pilsētu vidū 14 ir Indijas pilsētas.

Eksperti norāda, ka gan vietējā līmeņa, gan nacionālajai valdībai ir jādomā par ilgtermiņa risinājumiem gaisa kvalitātes uzlabošanai, nevis tikai īstermiņa risinājumiem krīzes novēršanai.

Eksperti mudina noteikt izmešu ierobežojumus motocikliem un skrejriteņiem, kas Deli tiek plaši izmantoti, bet uz tiem neattiecas pāra un nepāra numura zīmju aizlieguma sistēma, kā arī tiek aicināts uzlabot sabiedriskā transporta sistēmu, mainīt lauksaimniecības praksi, elektrības un siltumenerģijas avotus.