Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Jaunākie kadri no savvaļas ugunsgrēku plosītā Kalifornijas štata

© AFP/SCANPIX/LETA

ASV Kalifornijas štatā tiek kontrolēti mežu ugunsgrēki, kas pēdējo nedēļu laikā nopostījuši tūkstošiem hektāru plašas teritorijas un likuši evakuēt tūkstošiem cilvēku, tomēr eksperti brīdina, ka karstais un sausais laiks šonedēļ saglabās augstus ugunsbīstamības riskus.

Svētdienas vakarā izdevies iegūt kontroli pār 50% ugunsgrēka, kas ceturtdienas naktī izcēlās Dienvidu kalnā uz dienvidiem no Santapaulas Venturas apgabalā un izplatījās gandrīz 4000 hektāru platībā, paziņoja Venturas apgabala ugunsdzēsības dienesta kapteinis Stīvs Kaufmens. Sestdien šajā apkaimē atcelti visi rīkojumi par evakuāciju.

Ugunsdzēsēji nedēļas nogalē turpināja strādāt un īpašu uzmanību pievērsa apgabala avokado un citrusu augļu dārziem, kurus apdraudēja liesmas. Sadegušas divas ēkas, bet netiek ziņots par ievainotajiem.

Pagaidām nav noskaidrots ugunsgrēka iemesls, tomēr enerģētikas uzņēmums "Southern California Edison" piektdien informēja regulatorus, ka 13 minūtes pirms ugunsgrēka izcelšanās tika atjaunota 16 000 voltu elektrolīnija. Iepriekš līnija tika atslēgta spēcīgā vēja dēļ.

Paziņojumā "Edison" pārstāvis Rons Geilss sestdien sacīja, ka "mums nav informācijas par ugunsgrēka iemesliem", tomēr līnija Dienvidu kalnā atrodas "līdzās teritorijai, kur tika ziņots par ugunsgrēku".

Sonomas apgabala vīna reģionā ugunsgrēks vairāk nekā nedēļas laikā iznīcinājis gandrīz 32 000 hektāru platību un vismaz 370 ēkas. Svētdienas pēcpusdienā ugunsdzēsēji kontrolēja 76% ugunsgrēka, paziņoja amatpersonas. Dažviet joprojām spēkā ir evakuācijas rīkojums, bet lielākajā daļā apgabala tas ir atcelts, lai gan ugunsdzēsēji turpina ugunsgrēka likvidācijas darbus.

Amatpersonas apliecināja, ka nedēļas laikā pilnībā likvidēti vairāki citi ugunsgrēki, kas apdraudēja simtiem māju, tostarp Venturas apgabalā un Losandželosā.

Tomēr Dienvidkalifornijas iedzīvotājiem tuvāko nedēļu laikā jāsaglabā modrība. ASV Nacionālais meteoroloģijas dienests brīdinājis, ka siltais un sausais laiks tuvāko nedēļu laikā saglabās augstus ugunsbīstamības riskus.

Līcī tuvāko dienu laikā tiek prognozēts spēcīgais Santaanas vējš, bet nedēļas nogalē spēcīgas brāzmas atgriezīsies Dienvidkalifornijā.