Francijā likvidē nelegālo imigrantu nometni

Vakar īsi pēc saullēkta vairāki simti Francijas policijas īpašo uzdevumu vienības kaujinieku netālu no Kalē ķērās pie nelegālo imigrantu nometnes Džungļi likvidācijas. Pavisam operācijas laikā aizturēti 287 nelegālie ieceļotāji, un tagad varas iestādēm nāksies lemt, ko ar viņiem iesākt tālāk – daļa, iespējams, varēs pretendēt uz bēgļa statusu, bet citiem acīmredzot nāksies doties atceļā uz dzimteni.

Vēstis par to, ka Francijas imigrācijas ministrs Ēriks Besons ir noskaņots likvidēt Džungļu nometni, kurā pārsvarā uzturas izceļotāji no Afganistānas, kas vēlas nokļūt Lielbritānijā, izplatījās jau vasaras sākumā. Iespējams, tieši šā iemesla dēļ nometnes iedzīvotāju skaits pēdējo nedēļu laikā bija sarucis no vairāk nekā 1000 cilvēkiem līdz mazāk nekā

300 bēgļiem, turklāt gandrīz puse no tiem bijuši nepilngadīgie, vēsta Reuters. "Lielai daļai izdevās aizbēgt uz Lielbritāniju, Beļģiju, Holandi vai Norvēģiju, taču pārējie kaut kur tuvējā apkaimē vien klīst," sarunā ar AFP sacījis Tomass Sjūels no migrantu tiesību aizstāvības grupas Terre d"Errance. Viņš kopā ar domubiedriem bija organizējis dzīvo ķēdi, lai nepieļautu nelegālo ieceļotāju padzīšanu, taču pēc sīkām sadursmēm aktīvistiem nācās atkāpties policijas pārspēka priekšā, turklāt vairāki no viņiem tikuši apcietināti.

Kalē policijas priekšnieks Pjērs de Boskē de Florians sarunā ar BBC paziņojis, ka nelegālie ieceļotāji nav izrādījuši pretošanos, ja vien par tādu neuzskata viņu izliktos plakātus, kuros bijis norādīts, ka viņi jau uzskata Džungļus par savām mājām un viņiem nav kur doties. Apcietinātie pieaugušie pagaidām nodoti policijas ziņā, bet nepilngadīgie nosūtīti uz īpašiem imigrantu centriem, sacījis policijas priekšnieks, piebilstot, ka aizturēto vidū nav nevienas sievietes. Francijas varas iestādes paziņojušas, ka katra imigranta jautājums tiks skatīts atsevišķi. Tiem, kuri būs gatavi labprātīgi doties uz dzimteni, paredzēts izmaksāt zināmu finansiālu kompensāciju, taču maz ticams, ka tās apjoms kaut daļēji kompensēs izdevumus, kas radušies, lai nokļūtu līdz Francijai – piemēram,

24 gadus vecais Bašīrs, kurš Džungļos ieradies no Afganistānas, stāstījis, ka samaksājis cilvēku kontrabandistiem 15 000 dolāru.

Iespējams, ka daļai no nometnes iemītniekiem patiešām pienākas bēgļu statuss, bet pārējie tikšot deportēti piespiedu kārtā, paziņojis Ē. Besons. Viņš uzsvēris, ka šīs nometnes likvidācija bijusi pareizs lēmums, jo to saviem mērķiem izmantojuši cilvēku kontrabandisti un kriminogēnā situācija nometnē jau sākusi apdraudēt vietējos iedzīvotājus. "Tā nav humānā nometne. Tā ir cilvēku kontrabandistu bāze," viņa sacīto citē Reuters, atgādinot, ka šādas nometnes sākušas veidoties pēc tam, kad 2002. gadā Francija slēdza Sarkanā Krusta paspārnē esošo nometni Sangetē. AFP atgādina, ka Lamanša šauruma piekrastē, no Sentmalo Bretaņā līdz pat Beļģijas robežām, izveidojušās vismaz 17 šādas stihiskas nelegālo ieceļotāju nometnes, kurās tūkstošiem cilvēku gaida iespēju nokļūt Lielbritānijā. Daudziem no viņiem šajā valstī dzīvo tuvinieki vai vismaz paziņas, un bēgļiem no Afganistānas vai Pakistānas iejusties Lielbritānijā esot krietni vieglāk nekā Francijā, uzsver migrantu tiesību aizstāvji, tomēr britu varas iestādes atteikušās uzņemt ieceļotājus.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais