Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Kairā nozog van Goga gleznu

© Scanpix

No kāda Kairas muzeja sestdien nozagta Vinsenta van Goga glezna, kuras vērtība tiek lēsta 55 miljonu dolāru apmērā. Kaut gan sākotnēji tika ziņots, ka mākslas darbs atgūts un Kairas lidostā apcietināts kāds itāliešu pāris, kas esot saistīts ar zādzību, vēlāk Ēģiptes kultūras ministrs Farūks Hosnī precizējis, ka pagaidām gleznu neesot izdevies atrast.

Reuters vēsta, ka glezna, kuru arābu mediji nosaukuši par Magones ziedi jeb Vāze ar ziediem, gaišā dienas laikā nozagta no Mahmūda Halila muzeja, kas atrodas Nīlas piekrastē. Aģentūra MENA informēja, ka aizdomas par zādzību kritušas uz kādu itāliešu pāri – videonovērošanas kameru ieraksti liecinājuši par viņu neparastu rosību un neizskaidrojamu kopīgu tualetes apmeklēšanu, pēc kuras abi steigšus pametuši muzeju. Atsaucoties uz vienu no Kultūras ministrijas darbiniekiem, MENA pasteidzās pavēstīt, ka abi aizdomās turētie jau apcietināti Kairas lidostā un glezna atrodas lidostas policijas iecirknī.

Pēc dažām stundām šī amatpersona gan savu mobilo tālruni bija izslēgusi, bet ar paziņojumu nāca klajā kultūras ministrs F. Hosnī, kurš pavēstīja, ka šīs ziņas neatbilst patiesībai un nozagto mākslas darbu nav izdevies atrast. Uzstājoties televīzijas tiešraidē, ministrs pavēstījis, ka V. van Goga glezna nozagta īsi pēc muzeja atvēršanas, izgriežot to no rāmja. Itāliešu ziņu aģentūra ANSA noskaidrojusi, ka sestdienas rītā muzeju apmeklējuši arī spāņu un krievu tūristi, taču apmeklētāju skaits nav pārsniedzis desmit cilvēku. Domājams, ka tas ļaus samazināt aizdomās turamo loku, kaut gan Ēģiptes mediji jau vēstījuši, ka zādzības apstākļi šķiet ļoti dīvaini. Piemēram, muzeja apsardzes darbinieki informējuši, ka jau ilgāku laiku nav darbojusies signalizācijas sistēma, arī videonovērošanas kameras strādājušas "fragmentāri".

Ministrs izteicis bažas, ka laupītāji mēģinās mākslas darbu izvest ārpus Ēģiptes robežām, tādēļ ceļotājiem jārēķinās ar nopietnām pārbaudēm lidostās un ostās. AFP atgādina, ka glezna, kurā attēloti vāzē ievietoti dzelteni un sarkani ziedi, reiz jau tika nozagta. Tas notika 1978. gadā, un mākslas darbu izdevās atgūt tikai pēc desmit gadiem, turklāt zagļi to jau bija paspējuši pārvest uz Kuveitu. Muzeja ekspozīcijas pamatā ir ēģiptiešu trīsdesmito gadu politiķa Mahmūda Halila, kurš mira 1953. gadā, kolekcija, kas tiek uzskatīta par vienu no bagātīgākajām Tuvajos Austrumos. Muzejā aplūkojami meistaru Gogēna, Monē, Degā un Renuāra darbi.