Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Kad notiks "Brexit", prognozē arī bukmeikeri

© AFP/SCANPIX/LETA

Eiropas Savienība nupat piekritusi pagarināt Lielbritānijas izstāšanās termiņu līdz 31. janvārim, kas nozīmē – nebeidzamais “Brexit” stāsts turpināsies arī nākamgad. “Betsafe” prognozē, ka Lielbritānijas izstāšanās varētu notikt līdz jūnija beigām. Šādu iespēju bukmeikeri novērtējuši ar 60% varbūtību.

Lai gan iespēja, ka Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības bez vienošanās, pagaidām ir novērsta, odiozais britu premjers Boriss Džonsons nav spējis pārliecināt britu parlamentu apstiprināt viņa aizstāvēto izstāšanās līguma versiju. Džonsons gan ir panācis, ka 12. decembrī jau otro reizi kopš “Brexit” referenduma notiks ārkārtas parlamenta vēlēšanas, kurās centrālais jautājums būs tieši Džonsona izstāšanās plāns.

Par labu Džonsonam runā sabiedriskās domas aptaujas, kuras uzrāda - premjera pārstāvētā Konservatīvo partija joprojām ir populārākais politiskais spēks Apvienotajā Karalistē. Nekādus ieročus cīņā pret konservatīvajiem tā arī nav spējusi rast Leiboristu partija, kuru vada Džeremijs Korbins. Tas paver iespēju Džonsonam iegūt parlamentā vairākumu, lai vēl viens izstāšanās termiņa pagarinājums nebūtu nepieciešams.

Tomēr gadījumā, ja vēlēšanas Džonsonam nebūs pietiekami labvēlīgas, varētu notikt ilgi apspriestais atkārtotais referendums par “Brexit”. Nākamgad apritēs jau četri gadi kopš liktenīgā balsojuma 2016. gada 23. jūnijā, kad ar niecīgu pārsvaru briti lēma no Eiropas Savienības izstāties. Četru gadu laikā sabiedrības viedoklis var mainīties, tāpēc britu konservatīvie politiķi drīz vairs nevarēs pilnībā apgalvot, ka ar “Brexit” pilda Lielbritānijas iedzīvotāju vēlmes.

Nākamais izšķirošais datums gan būs 12. decembris, kas ļaus precīzāk spriest par turpmāko “Brexit” scenāriju. Šobrīd diezgan droši var apgalvot: gan britu sabiedrība, gan Eiropas Savienība no nebeidzamajām sarunām ir nogurusi, tāpēc abas puses vēlas, lai šis process pēc iespējas agrāk atrisinātos.