Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Stoltenbergs aicina Krieviju "izvest visus savus karavīrus" no Ukrainas austrumiem

© AFP/Scanpix/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien aicinājis Krieviju "izvest visus savus karavīrus" no Ukrainas austrumiem.

Otrdien Austrumukrainā Ukrainas armija un Maskavas atbalstītie kaujinieki atvilka savus spēkus, kas ir priekšnosacījums pirmajām tiešajām sarunām starp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

"Mēs atzinīgi novērtējam visus centienus samazināt spriedzi. Bet mēs zinām, ka priekšā vēl tāls ceļš, jo pamiers joprojām tiek pārkāpts," sacīja Stoltenbergs.

"NATO ļoti skaidri likusi saprast, ka Krievijai ir īpaša atbildība (..) atvilkt visus savus karavīrus, visus savus virsniekus" no Ukrainas austrumiem, uzsvēra Stoltenbergs.

Zelenskis, kurš prezidenta amatā stājās maijā, centies atdzīvināt miera procesu, lai izbeigtu piecus gadus ilgo karu Ukrainas austrumos. Šajā konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 13 000 cilvēku.

Zelenska plānu, kas ietver karavīru atvilkšanu, Kijevā daudzi ir kritizējuši, sevišķi kara veterāni un nacionālisti.

Kijeva un tās Rietumu sabiedrotie apsūdz Krieviju par ieroču un kaujinieku sūtīšanu uz Ukrainas austrumiem, lai karš nebeigtos. Maskava šīs apsūdzības noliedz.