Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Sīrijas pilsoņkara pretējo pušu pārstāvji pirmo reizi tiksies tiešajās sarunās

© AFP/SCANPIX/LETA

Sīrijas pilsoņkara pretējo pušu pārstāvji pirmo reizi kopš astoņus ar pusi gadus ilgstošā konflikta sākuma trešdien sēdīsies pie viena sarunu galda, lai vienotos darbam pie jaunās konstitūcijas.

Trešdien dienas vidū ANO atbalstītās sarunās Ženēvā tiksies 150 valdības, opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības delegāti. Katra no pusēm būs pārstāvēta ar 50 cilvēkiem.

Šai tā dēvētajai konstitucionālajai komitejai ir izredzes vairot uzticību pušu starpā un panākt virzību uz plašāku politisko procesu, uzskata Krievija un Irāna, kas konfliktā atbalsta valdību, un opozīcijas atbalstītāja Turcija.

"Mēs mudinām puses panākt vienošanos," pēc tikšanās ANO mītnē Ženēvā ar Turcijas un Irānas kolēģiem, kā arī ANO Sīrijas sūtni Geiru Pēdešenu otrdienas vakarā sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Vairākas iepriekšējās ANO atbalstītās Sīrijas sarunu kārtas beigušās bez rezultātiem, valdībai un opozīcijai nespējot panākt progresu attiecībā uz svarīgākajiem jautājumiem.

Pēdešens šonedēļ brīdināja, ka "konstitucionālā komiteja viena pati nevar atrisināt Sīrijas konfliktu".

Līdzās sarunām uzticība pušu starpā jāstiprina arī pašā Sīrijā, īpaši rodot risinājumu jautājumā par tūkstošiem ieslodzīto, sacīja Norvēģijas ANO diplomāts.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.