Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

"Tas ir apvainojums cilvēka cieņai"; Parīzē pieprasa novākt Saūda Arābijas plakātu

© TASS/SCANPIX/LETA

Starptautiskā preses brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF) tiesā Francijā iesniegusi prasību, lai Parīzē tiktu novākts milzīgs Saūda Arābijas tūrisma reklāmas plakāts, organizācijai norādot, ka tas ir "apvainojums cilvēka cieņai", zinot par Saūda Arābijas konsulātā Turcijā notikušo žurnālista Džamala Hašogi slepkavību.

Parīzes centrā netālu no vēsturiskā operas nama izvietots milzīgs plakāts, kurā redzama zilu ūdeņu apskalota idilliska sala. "Kļūsti par pirmo, kas apmeklē. Laipni lūdzam Arābijā," teikts aicinājumā plakātā.

"Tā ir kliedzoša provokācija, ko šādā simboliskā vietā Parīzes sirdī Francija nevar pieļaut," norādīja Francijā bāzētā RSF.

Organizācija iesniegusi prasību Parīzes administratīvajā tiesā, lai piespiestu varasiestādes plakātu noņemt.

"Tas, ka Saūda Arābija sevi reklamē kā brīvdienu galamērķi Francijas sabiedrībai, ir nepieņemams apvainojums cilvēka cieņai un līdz ar to sabiedriskās kārtības problēma, un tam ir nepieciešama tiesneša iejaukšanās," skaidroja RSF.

Gadu pēc tam, kad Saūda Arābijas slepkavu komanda, kas bija atsūtīta uz Stambulu, konsulātā brutāli nogalināja žurnālistu, vainīgo saukšana pie atbildības tikpat kā nav notikusi, pārmet cilvēktiesību aktīvisti.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks Hašogi, kurš kritizēja Saūda Arābijas režīmu, pērn 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni Hatidži Džengizu nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.