FOTO: Protestos Irākā gājuši bojā 14 cilvēki

© AFP/SCANPIX/LETA

Irākas drošības spēkiem atklājot uguni uz protestētājus Kerbelā, aizvadītajā naktī dzīvību zaudējuši vismaz 14 cilvēki, ziņo mediķi un avoti drošības dienestos.

Vismaz 865 cilvēki ir ievainoti.

Vēl trīs protestētāji miruši Nāsirījā no ievainojumiem, kas gūti agrākos protestos.

Protesti Irākā izcēlās oktobra sākumā. Demonstrācijās sākotnēji tika nosodīta korupcija un bezdarbs, bet vēlāk tika aicināts reformēt politisko iekārtu.

Pēc drošības spēku represijām pret protestētājiem demonstrācijas apsīka, bet tagad atsākušās ar jaunu sparu.

Kopš 1.oktobra protestos un ar tiem saistītajās nekārtībās dzīvību zaudējuši vismaz 250 cilvēki.

Irākas valdības komiteja izmeklēja vardarbību pirmā protesta viļņa laikā oktobra pirmajā nedēļā un secināja, ka 149 civiliedzīvotāji gājuši bojā, jo drošības spēki izmatojuši pārmērīgu spēku un īstas lodes, lai apspiestu protestus.

Komitejas ziņojumā norādīts, ka 70% no nāves gadījumiem izraisījušas lodes galvā vai krūtīs. Ziņojumā vainotas augsta ranga drošības dienestu amatpersonas, kas esot zaudējušas kontroli pār saviem spēkiem, bet norādīts, ka neviens nav devis rīkojumu izmantot kaujas munīciju. Komiteja atturējusies piedēvēt atbildību par notikušo premjerministram Adelam Abdelmahdi vai citām augstākajām amatpersonām.

Pēc pirmā protestu viļu iestājās miers uz divām nedēļām, bet 25.oktobrī demonstrācijas atsākās.

Drošības spēki pirmdien izmatoja asaru gāzi, lai izklīdinātu studentus un skolēnus, kuri pievienojušies protestētājiem Bagdādē. Divos galvaspilsētas rajonos policisti tika redzēti sitam vidusskolēnus ar stekiem.

Aizsardzības ministrija nosodīja šos incidentus, un norādīja, ka šie karavīri nepārstāv Irākas armiju kā veselumu. Ministrija neatklāja, vai karavīri tiks sodīti.

Bagdādē pirmdien tik izsludināta komandantstunda.

Ietekmīgais šiītu garīdznieks un politiķis Moktads al Sadrs, kurš palīdzēja izveidot pašreizējo koalīcijas valdību, pirmdien aicināja izsludināt valstī pirmstermiņa vēlēšanas.