Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Pāvests no Vatikāna arhīva nosaukuma svītro vārdu "slepens"

© SIPA/SCANPIX/LETA

Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks pirmdien paziņoja, ka tiek mainīts nosaukums slavenajam Vatikāna arhīvam, norādot, ka tas turpmāk netiks dēvēts par "slepenu".

Institūcija, kas šobrīd ir pazīstama kā "Vatikāna Slepenais arhīvs", turpmāk būs "Vatikāna Apustuliskais arhīvs", dekrētā apliecināja pāvests.

Viņš skaidroja, ka tas tiek darīts, lai izvairītos no negatīvajām asociācijām, kas saistās ap vārdu "slepens", kas turklāt attiecībā uz arhīvu radies kļūmīga tulkojuma rezultātā.

Latīņu valodā "Archivum Secretum" nozīmē privāts, nevis slepens arhīvs. Šo arhīvu Vatikānā XVII gadsimta sākumā izveidoja pāvests Pāvils V.

Arhīvs ir pieejams zinātniekiem kopš 1881.gada.

Tajā ir dokumenti, kas ir saistīti ar baznīcas pārvaldību no VIII līdz XX gadsimtam, plauktu kopējais garums ir 85 kilometri, un daži no tiem ir izvietoti pazemes bunkurā, teikts arhīva mājaslapā.

Zinātnieki šobrīd var piekļūt dokumentiem līdz pāvesta Pija XII varas beigām 1939.gada februārī, kā arī dažiem vēlākiem dokumentiem.

2020.gada 2.martā publiski pieejami tiks padarīti arī pretrunīgus vērtējumus izsaukušā pāvesta Pija XII varas gadu arhīvi, kas aptver laiku no 1939. līdz 1958.gadam, arī Otrā pasaules kara gadus.

Francisks par šo lēmumu paziņoja šogad, cerot, ka šādi tiks sekmēta Pija XII labās slavas atjaunošana, kas cietusi pēc apsūdzībām, ka viņš nav konfrontējis Vāciju saistībā ar holokaustu.