Parlamenta krīze Austrālijā

© Scanpix/AFP

Austrālijā sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanas ne valdošie leiboristi, ne konservatīvā opozīcija nav guvusi pietiekamu pārsvaru valdības veidošanai vienatnē un valstī pirmo reizi vairākās desmitgadēs būs parlaments, kur nevienai lielajai partijai nav pārliecinošs pārsvars, ziņo BBC.

Daļējie rezultāti rāda, ka premjerministres Džūlijas Gilardas vadītie leiboristi ir zaudējuši opozīcijai un 150 vietu parlamenta apakšpalātā ieguvuši 72 vietas, savukārt Tonija Ebota vadītā Nacionālās partijas un liberāļu koalīcija ieguvusi 73 vietas.

"Cilvēki ir izteikušies, taču pieies kāds laiks, lai precīzi noskaidrotu, ko viņi ir teikuši," atbalstītājiem Melburnā paziņoja Gilarda. "Acīmredzami šo vēlēšanu rezultāti ir pārāk līdzīgi, lai pasludinātu uzvarētāju."

Gan leiboristiem, gan koalīcijai ir nepieciešamas 76 vietas, lai vienatnē varētu pārņemt varu. Parlamentā vienu vietu ieguvuši zaļie, un četras vietas ieguvuši neatkarīgie kandidāti.

Gilarda paziņojusi, ka turpinās vadīt valdību un piebilda, ka līdzīgo rezultātu dēļ varētu paiet vairākas dienas, pirms varēs noteikt vēlēšanu iznākumu.

Savukārt viņas oponents Tonijs Ebots norāda:" Gilarda nav varējusi noturēt absolūto vairākumu un līdz ar to zaudējumi mandātu vadīt valsti."

Svarīgākais