Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Pāvests aicina apturēt zemeslodes resursu izlaupīšanu

© AFP/Scanpix/LETA

Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks svētdien aicinājis apturēt zemeslodes resursu izlaupīšanu iedzīvošanās nolūkos un nosodījis augstprātību un pāridarījumus pret nabadzīgajiem.

Runājot Vatikānā notikušās Amazones reģionam veltītās bīskapu sinodes noslēguma misē, viņš brīdinājis, ka "plēsonīgi attīstības modeļi" apdraud trūcīgos pasaules iedzīvotājus.

"Ar pagātnē pieļautajām kļūdām nav pieticis, lai apturētu citu cilvēku aplaupīšanu un pāridarījumus mūsu brāļiem un māsām, arī mūsu māsai Zemei - to mēs redzam rētām klātajā Amazones reģiona sejā," sacījis pāvests.

Francisks apsūdzējis pie varas esošos, ka viņi uz pārējiem cilvēkiem noraugās no augšas, "uzlūkojot viņus kā atpalikušus un nevērtīgus, izturoties nicinoši pret viņu tradīcijām, iznīcinot viņu vēsturi, pārņemot viņu zemes un piesavinoties viņu mantu".

Viņš atzinis, ka pat baznīcā nākas saskarties ar neieklausīšanos nabadzīgajos, ar viņu izsmiešanu vai apklusināšanu, jo viņu viedoklis nav ērts.

Vienlaikus pāvests brīdinājis, ka par to nāksies maksāt, jo "nabagajiem pieder Debesu valstības atslēgas" un tie būs tieši viņi, kas "vai nu atvērs vai neatvērs vārtus uz mūžīgo dzīvību".

Trīs nedēļas ilgajā Amazones reģionam veltītajā sinodē piedalījās vairāk nekā 180 katoļu bīskapi, kas kopā ar Amazones reģiona pamatiedzīvotāju pārstāvjiem, ekspertiem un mūķenēm pārsprieda šā reģiona problēmas, tai skaitā lietusmežu iznīcināšanu, globālos klimata izaicinājumus, pamatiedzīvotāju ekspluatāciju un zemju sagrābšanu.

Bīskapi sestdien apkopoja sinodes izstrādātos ieteikumus un cita starpā vērsās pie pāvesta ar aicinājumu atzīt vides postīšanu par grēku un ļaut ordinēt garīdznieka amatā arī morāli noturīgus precētus vīriešus, jo mācītāju trūkuma dēļ nomaļās Amazones reģiona draudzēs nereti netiek noturēti dievkalpojumi.