Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Hakeri izplatījuši viltus ziņu, ka Lietuvas prezidents lūdzis valstī izvietot ASV kodolieročus

© SPUTNIK/SCANPIX/LETA

Nenoskaidroti hakeri Lietuvas Ārlietu ministrijas (ĀM) vārdā piektdien izplatījuši viltus paziņojumu, ka Lietuvas prezidents Gitans Nausēda lūdzis ASV izvietot Lietuvā militāro bāzi un dislocēt tajā kodolieročus.

Lietuvas ĀM noliegusi, ka būtu izplatījusi šādu paziņojumu, un norādījusi, ka noticis informācijas un kiberuzbrukums.

"Informējam, ka 18.oktobrī ĀM Komunikācijas un kultūras diplomātijas departaments nav izplatījis paziņojumus presei par plāniem Lietuvā izveidot ASV militāro bāzi. Acīmredzot, tas ir komplekss informācijas un kibernētiskais uzbrukums. Šo incidentu izmeklēs atbildīgās iestādes," teikts ĀM paziņojumā.

Lietuvas ĀM preses sekretāre Rasa Jakilaitiene sacīja, ka viltus paziņojumu saņēmuši vairāki plašsaziņas līdzekļi, diplomātiskās pārstāvniecības, kā arī NATO valstu iestādes.

Viltus paziņojums izsūtīts no adreses media@urm.lt, kuru ĀM Komunikācijas un kultūras informācijas departaments izmanto informācijas izplatīšanai.

Šajā viltus paziņojumā sacīts, ka Nausēda ierosinājis izveidot ASV militāro bāzi Lietuvā un uz to pārvietot kodolieročus no Savienoto Valstu aviobāzes Indžirlikā, Turcijā.

Jakilaitiene sacīja, ka ĀM saistībā ar notikušo vērsusies Lietuvas Nacionālajā kiberdrošības centrā.

Lietuvas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas departamenta sabiedrisko sakaru nodaļas vadītājs Laimis Bratiks ziņu aģentūrai BNS teica, ka notikušais saistāms ar ASV spēku bataljona ierašanos Lietuvā,

"Droši vien šis temats vēl ne reizi vien tiks izmantots diskreditācijas nolūkā," viņš sacīja.

Bratiks piebilda, ka viltus paziņojumu saņēmusi arī Lietuvas Bruņoto spēku kanceleja, kā arī vairākas Bruņoto spēku apakšvienības.

Šonedēļ Lietuvā sāka ierasties karaviri no ASV bataljona, kas valstī tiek izvietots uz pusgadu,