Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Taifūnā "Hagibis" Japānā miruši vismaz 56 cilvēki

© AP/SCANPIX/LETA

Taifūns "Hagibis" Japānā laupījis dzīvību vismaz 56 cilvēkiem un vēl 15 cilvēki šobrīd tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts, pirmdien ziņo raidsabiedrība NHK.

Vairāk nekā 200 cilvēku taifūnā guvuši ievainojumus, bet glābšanas un dabas katastrofas seku novēršanas darbus kavē plūdi un zemes nogruvumi.

Gandrīz puse bojāgājušo reģistrēti Mijagi un Fukusimas prefektūrā, kas smagi cieta 2011.gada zemestrīcē un tai sekojošajā cunami un kodolreaktora avārijā.

Fukusimas prefektūrā nodarīti postījumi arī atsevišķiem rīsa laukiem.

Taifūns, kura nosaukums filipīniešu valodā nozīmē "ātrums", skāra Honsju salas piekrasti sestdienas rītā kā viena no spēcīgākajām pēdējo gadu laikā Japānā pieredzētākajām viesuļvētrām, vēja ātrumam brāzmās sasniedzot 60 metrus sekundē.

"Hagibis" nodarījis nopietnus postījumus, jo īpaši Japānas ziemeļos un vidienē. Kopumā applūduši 7000 māju, no kurām 800 ir smagi bojātas, liecina NHK aplēses.

Pirmdienas rītā bez elektroapgādes bija 57 500 mājsaimniecību un 120 000 mājsaimniecību bija traucēta ūdens piegāde.

Spēcīgā lietus dēļ 37 upju krasti ir sagruvuši, vēl apmēram 140 upes ir pārplūdušas un desmitiem zemes noslīdējumu kavē autosatiksmi.

Vairāk nekā 110 000 glābēju, tostarp 31 000 karavīru pārmeklē pārplūdušās teritorijas cerībā atrast izdzīvojušos.

Nagano un pilsētas pievārtē Čikumas upes krasti sabruka un plašas dzīvojamās teritorijas applūda ar dubļainiem ūdeņiem.

Meteorologi tikmēr brīdina, ka reģionā gaidāmas jaunas lietavas, kas var izraisīt plūdus, zemes noslīdeņus un upju pārplūšanu.

Taifūna dēļ nedēļas nogalē Japānā tika nopietni traucēta satiksme. Tika atcelti avioreisi un ierobežota vilcienu satiksme.

Taifūna dēļ tika atceltas arī trīs spēles Pasaules kausā regbijā un aizkavējās pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sezonas 17.posma - Japānas "Grand Prix" - kvalifikācijas braucieni.