Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Stoltenbergs pauž NATO atbalstu Turcijai

© AP/SCANPIX/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien Stambulā paudis atbalstu Turcijai, kas uzsākusi militāro kampaņu Sīrijā, norādot, ka neviena cita NATO dalībvalsts nav piedzīvojusi tik daudz teroristu uzbrukumu kā Turcija.

Turcija tikusi plaši kritizēta par ofensīvu Sīrijas ziemeļos, kuras mērķis ir padzīt kurdu kaujiniekus no robežas un nodibināt pierobežā "drošības zonu", kurp repatriēt sīriešu bēgļus.

Stoltenbergs kopīgā preses konferencē ar Turcijas ārlietu ministru Mevlitu Čavušolu apliecināja, ka NATO iestājas par Turcijas drošību.

Taču Stoltenbergs norādīja, ka dalījies savās "bažās par reģiona destabilizēšanu", un ieteicis Ankarai saglabāt savaldību.

"NATO sabiedroto vidū valda atšķirīgi viedokļi," atzina NATO ģenerālsekretārs, runājot par Turcijas kritiku, bet piebilda, ka NATO atbalsta Turciju ar pieciem miljardiem dolāru (4,53 miljardiem eiro) militārajai infrastruktūrai.

"Tas parāda, ka NATO ir klātbūtne Turcijā (..). Mēs atrodamies šeit, lai aizsargātu Turciju un arī sevi," sacīja Stoltenbergs.

Čavušolu uzsvēra, ka sagaida no NATO sabiedrotajiem nostāšanos Turcijas pusē ofensīvā Sīrijas ziemeļaustrumos.

"Nepietiek tikai pateikt: "Mēs izprotam jūsu pamatotās bažas." Mēs vēlamies redzēt skaļu un skaidru solidaritāti," uzsvēra Čavušolu.