Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Reģistrācijas termiņu nokavējušajiem ES pilsoņiem draudēs deportācija

© AFP/SCANPIX/LETA

Lielbritānija pēc breksita deportēs Eiropas Savienības (ES) pilsoņus, kas nebūs laicīgi pieteikušies tiesībām palikt valstī, brīdināja Lielbritānijas iekšlietu ministrs Brendons Luiss.

Viņiem valsts būs jāpamet arī tad, ja viņi atbildīs visiem kritērijiem pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai, intervijā Vācijas laikrakstam "Die Welt" sacīja ministrs.

Aktīvistu organizācija "the3million", kas pārstāv Lielbritānijā mītošos ES valstu pilsoņus, norādīja, ka tas "nav veids, kā izturēties pret cilvēkiem".

Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai pieteikušies 1,8 miljoni cilvēku, bet pārējiem, kas vēlas to saņemt, tas jāizdara līdz 2020.gada decembrim.

Iekšlietu ministrija norāda, ka tai nav datu par Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu skaitu, bet atbilstoši "the3million" datiem tādu ir 3,3 miljoni, neskaitot Īrijas pilsoņus, kuriem tiesības uz pastāvīgā iedzīvotāju statusu jau ir tāpat.

"Ja ES pilsoņi līdz šim brīdim nav reģistrējušies un ja viņiem nav pamatota iemesla, lai to darītu, tad tiks piemēroti atbilstoši imigrācijas noteikumi," laikrakstam "Die Welt" sacīja britu ministrs.

Vaicāts, vai tas attieksies arī uz tiem, kas atbildīs pastāvīgā iedzīvotāja statusa tiesiskajiem kritērijiem, bet nākamo 14 mēnešu laikā nebūs pieteikušies, ministrs sacīja: "Teorētiski jā. Mēs piemērosim noteikumus."