Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Vīrietis, kurš sarīkoja apšaudi Hallē, atzinies noziegumos

© AFP/SCANPIX/LETA

Vīrietis, kurš trešdien sarīkoja apšaudi Vācijas pilsētā Hallē, atzinies noziegumos un ka rīkojies ultralabēju un antisemītisku motīvu vadīts.

27 gadus vecais Saksijas-Anhaltes iedzīvotājs Štefans B. trešdien Hallē nogalināja divus cilvēkus, kad viņam neizdevās iekļūt sinagogā. Nespēdams uzlauzt sinagogas durvis, viņš pie tās nošāva kādu sievieti, bet vēlāk pāris kvartālus tālāk atklāja uguni uz kebabu ēstuvi, nogalinot tur kādu vīrieti.

Uzbrukums vairāk nekā pusstundu tika tiešraidē straumēts spēļu platformā "Twitch".

Uzbrucējs atzinies ceturtdienas vakarā vairākas stundas ilgušā sēdē Vācijas Federālajā tiesā.

Vācijas varasiestādes iepriekš uzbrukumu nodevēja par terorismu un norādīja, ka Štefans B. vēlējies imitēt līdzīgus iepriekš veiktus uzbrukumus un lai pēc tam tiktu imitēts pats.

Vācijas mediji ceturtdien vēstīja, ka uzbrucējs pirms vairāk nekā nedēļas internetā izlicis antisemītisku "manifestu". Avīze "Die Welt" raksta, ka 1.oktobrī internetā izliktais "manifests" ir aptuveni desmit lappuses garš, rakstīts angļu valodā un tajā tieši minēts plāns uzbrukt sinagogai Hallē jūdaisma svētku "Yom Kippur" laikā. "Manifestā" redzami arī ieroči un munīcija, kuru vēlāk izmantoja uzbrucējs.