Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps aicina ASV diplomātus palīdzēt panākt pamieru starp Turciju un kurdiem Sīrijā

© Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ir aicinājis amerikāņu diplomātus palīdzēt panākt pamieru starp Turciju un kurdu spēkiem Sīrijā, ceturtdien paziņoja ASV amatpersona.

"Prezidents mums ir uzdevis mēģināt noskaidrot, vai starp abām pusēm ir kaut kas kopīgs [un vai] ir iespēja, ka mēs varam atrast savu ceļu uz pamieru," sacīja amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Tramps pirms tam ceturtdien bija ierosinājis, ka ASV varētu būt vidutāja starp Turciju un kurdu grupējumiem. Ierosinājums izteikts dienu pēc tam, kad Turcija sāka militāru ofensīvu pret kurdu kaujiniekiem Sīrijā, kurus vēl nesen atbalstīja ASV.

Turcijas uzbrukums Sīrijas kurdu spēkiem vēl nav pārkāpis Trampa deklarētu sarkano līniju, sacīja ASV amatpersona.

Tramps sākotnēji bija paudis sapratni par Turcijas rīcību, bet vēlāk kritizēja šo ofensīvu un brīdināja par sankcijām, ja šī Turcijas operācija nebūs "cilvēcīga".

Uz lūgumu definēt, ar kādām darbībām tiktu pārkāpts neskaidrais Trampa brīdinājums, amatpersona atbildēja, ka šādas darbības būtu "etniskā tīrīšana (..) artilērijas, gaisa un cita veida apšaude, kas bez izšķirības vērsta pret civiliedzīvotājiem".

Amatpersona atzīmēja, ka Turcija savulaik bija vairākkārt noslēgusi pamieru ar kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

"Tas ir ceļš, kuram prezidents visvairāk dotu priekšroku - sarunu ceļā panākts risinājums," sacīja amatpersona.