Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Turcijas prezidents draud "atvērt vārtus" uz Eiropu valstī esošajiem sīriešu bēgļiem

© AFP/SCANPIX/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans ceturtdien piedraudēja "atvērt vārtus" uz Eiropu viņa valstī esošajiem sīriešu bēgļiem, nosodot Eiropas Savienības (ES) kritiku par Sīrijā uzsākto operāciju pret kurdu spēkiem.

"Hei Eiropas Savienība! Tu nevari mūsu operāciju dēvēt par invāziju," Ankarā paziņoja Erdoans. "Tad mēs atvērsim vārtus un nosūtīsim 3,6 miljonus bēgļu."

Erdoans arī noraidīja starptautisko kritiku un norādīja, ka Turcijas operācija Sīrijas ziemeļaustrumos ir vērsta tikai uz "terora likvidēšanu".

Viņš bez ES nosodīja arī ASV, Ēģipti un Saūda Arābiju.

Pēc viņa teiktā, Saūda Arābija nogalina mierīgos iedzīvotājus Jemenā, bet Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi esot "slepkava".

Erdoans arī pavēstīja, ka ofensīvas otrajā dienā Sīrijas ziemeļaustrumos esot "neitralizēti 109 teroristi", un aicināja kurdu kaujiniekus nolikt ieročus.

Turcija trešdien sākusi plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu, kas kļuvis iespējams pēc tam, kad apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

Erdoans trešdien tviterī paziņoja par uzbrukuma sākumu, un drīz pēc tam Turcijas kara aviācija un artilērija sāka apšaudīt kurdu pozīcijas visā robežas garumā, liekot tūkstošiem civiliedzīvotāju bēgt no savām mājām.