Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Kurdi atvairījuši Turcijas armijas uzbrukumu pilsētai

© AFP/SCANPIX/LETA

Kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) Sīrijas ziemeļos atvairījuši Turcijas armijas un Ankaras atbalstīto Sīrijas nemiernieku uzbrukumu Ain Īsai, kas atrodas 35 kilometru attālumā no Tell el Abjadas, pavēstīja kurdu avots.

SDF kaujiniekiem izdevās "apturēt uzbrūkošos bruņotos spēkus un nodarīt zaudējumus to rindās", sacīja avots.

Uzbrukums noticis pēc tam, kad Turcijas artilērija bija apšaudījusi Ain Īsas nomales.

Tell el Abjada atrodas Rakas provinces ziemeļos. Kurdu karotāji no šīs pilsētas džihādistu grupējumu "Islāma valsts" padzina jau 2015.gada jūnijā.

Turcijas karaspēkam un tā sabiedrotajiem aizvadītajā naktī nav izdevies pavirzīties uz priekšu un ieņemt reģionā lielas pilsētas, pavēstīja Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu monitoringa organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) direktors Rami Abderrahmans.

Vairākos apvidos Tell el Abjadas nomalēs trāpījuši artilērijas šāviņi, viņš piebilda.

Turcija trešdien sākusi plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu, kas kļuvis iespējams pēc tam, kad apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans trešdien tviterī paziņoja par uzbrukuma sākumu, un drīz pēc tam Turcijas kara aviācija un artilērija sāka apšaudīt kurdu pozīcijas visā robežas garumā, liekot tūkstošiem civiliedzīvotāju bēgt no savām mājām.

Gan SDF, gan SOHR ziņoja par sīvām kaujām pie Tell el Abjadas.

Turcijas atbalstīto Sīrijas nemiernieku grupējumu pārstāvis ziņu aģentūrai AFP apliecināja, ka operācijas sauszemes fāze sākusies Tell el Abjadā, bet Turcijas mediji vēsta, ka Turcijas armijas specvienības un militārais transports iegājis vairākos punktos līdzās robežai.