Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pirmizrādi Vašingtonā piedzīvo filma ar latviešu karavīru piedalīšanos

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Šonedēļ Vašingtonā pirmizrādi piedzīvojusi kaujai Kītingas priekšpostenī Afganistānā veltītā filma "Priekšpostenis", kurā piedalās arī Latvijas karavīri, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

2009.gadā Kītingas kaujā Afganistānā kopā ar ASV karavīriem piedalījās arī divi Latvijas karavīri - virsseržants Jānis Laķis un seržants Mārtiņš Dāboliņš, un tā bija viena no smagākajām un ilgākajām kaujām Afganistānā.

Filma veltīta starptautiskajā operācijā Afganistānā dienošo karavīru varonībai, uzsverot karavīru pašaizliedzību, patriotismu, profesionalitāti un ieguldījumu starptautiskajā drošībā.

"Šī filma ir vēstījums ne tikai Latvijas vai ASV sabiedrībai. Šis ir ģeopolitiski un stratēģiski nozīmīgs vēstījums starptautiskajai sabiedrībai, ka ikviens pasaulē spēcīgākās militārās alianses karavīrs ir gatavs jebkurā brīdī iestāties par brīvību, taisnīgumu un citām starptautiski pieņemtām vērtībām. Šī filma ir lieliska iespēja izdzīvot spēcīgu stāstu par mūsdienu varoņiem, starp kuriem ir arī Latvijas karavīri Mārtiņš un Jānis. Esmu pārliecināts, ka ikviens filmas skatītājs tajā saskatīs sev svarīgas vērtības un aizdomāsies par karavīra profesijas aicinājumu," uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

"Ar Mārtiņu, Klintonu Romešu, Ēriku Hārderu un citiem ASV karavīriem es biju plecu pie pleca šajā kaujā. Tāpēc šīs filmas pirmizrāde ir liels notikums mums visiem. Filmas režisors Rods Lurie filmā ir ievietojis arī epizodi par Latvijas karavīru klātbūtni Kītingas kaujā, kas jau ir aprakstīta divās grāmatās - Džeika Tapera grāmatā "Priekšpostenis" un Klintona Romeša grāmatā "Sarkanais vads". Latvijas karavīri, kuri pilda savus uzdevumus starptautiskajās operācijās ir augsti motivēti un gatavi pildīt savu kaujas uzdevumu plecu pie pleca ar citiem armijas karavīriem," norāda virsseržants Laķis.

"No visām kaujām, kurās man ir nācies piedalīties, kauja par Kītingas priekšposteni nebija grūtākā, bet pati intensīvākā gan. Visspilgtāk atmiņā palikušas divas epizodes. Brīdis, kad man nācās savu snaipera šauteni iedot ASV karavīram un paņemt no viņa triecienšauteni, dodoties kopīgi ar ASV karavīriem atgūt ēku pēc ēkas, lai atgūtu munīcijas noliktavu. Tobrīd tikai niecīgs skaits ar karavīriem spēja doties prettriecienā, jo bija ievainotie un kritušie. Munīcijas noliktava bija kritiski svarīga, jo mums munīcija jau gāja uz beigām - bija atlikušas dažas aptveres un dažas granātas. Un otrs brīdis, kad jau pēc kaujas noguris un netīrs sēdēju nodegušā posteņa drupās, man uz muguras bija snaipera šautene, rokās ložmetējs un vēroju kā no kalniem mums tuvojas papildspēki," norāda Dāboliņš.

Filma veidota pēc raidsabiedrības "CNN" pārstāvja Vašingtonā žurnālista Tapera grāmatas "Priekšpostenis. Neizstāstītais stāsts par amerikāņu varonību" motīviem.

2009.gada 3.oktobrī otrajā Operacionālās sadarbības padomnieku grupā dienošie Latvijas karavīri - kaprālis Dāboliņš un virsseržants Laķis kopā ar ASV 361.kavalērijas Bravo rotas karavīriem piedalījās vienā no smagākajām un ilgākajām kaujām Afganistānā - kaujā Kītingas priekšpostenī Afganistānā netālu no Pakistānas robežas. Latvijas karavīri apmācīja Afganistānas karavīrus, kad ap plkst.5 pēkšņi sākās neparasti intensīvs un spēcīgs uzbrukums ar mērķi ielauzties bāzē. Kauja ilga 13 stundas, un tajā dzīvību zaudēja astoņi ASV karavīri.

Sākoties uzbrukumam, postenī izvietotie Afganistānas karavīri aizbēga, bet abi Latvijas karavīri palika cīnīties kopā ar ASV karavīriem. Postenī palikušo Latvijas un ASV karavīru skaits bija vairāk nekā piecas reizes mazāks par uzbrucēju - aptuveni 400 talibu kaujiniekiem. Karavīriem izdevās noturēt posteni pusotru stundu, kad caur pozīcijām, kuras bija pametuši Afganistānas armijas karavīri, postenī ielauzās talibu kaujinieki. Neskatoties uz smagajiem zaudējumiem, Latviešu un ASV karavīriem cīnoties vairāk nekā desmit stundas. Izdevās atspiest talibu kaujiniekus no posteņa un nostiprināties. Neatsveramu palīdzību karavīriem uz zemes sniedza ASV gaisa spēku uguns atbalsts. Pārējie papildspēki spēja ierasties tikai vēlu naktī.

2011.gadā Dāboliņš un Laķis par varonību kaujā saņēma vienu no augstākajiem ASV militārajiem apbalvojumiem "Armijas uzslavas medaļu" ar pievienotu Varonības zīmi, ASV kaujas kājnieka zīmotni, kā arī Mičiganas štata apbalvojumus par nopelniem cīņā pret terorismu.