Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Irākas armija atzīst, ka masu protestos izmantots pārmērīgs spēks

© AP/SCANPIX/LETA

Irākas armija pirmdien atzina, ka "pārmērīgs spēks" iepriekšējā vakarā ticis pielietos galvaspilsētas rajonā, kur masu protesti noveda pie sadursmēm un 13 cilvēku nāves.

"Tika pielietos pārmērīgs spēks, kas neatbilda operāciju noteikumiem, un mēs esam sākuši saukt pie atbildības komandierus, kas veica šīs nepareizās darbības," teikts armijas paziņojumā.

Kopš protestu aizsākšanās pagājušo otrdien šī ir pirmā reize, kad drošības spēki atzīst, ka tikuši sperti neproporcionāli soļi, savukārt protestētāji drošības spēkus apsūdz, ka pret viņiem raidīta kaujas munīcija.

Vairāki simti cilvēku svētdienas vakarā pulcējās Sadra pilsētā, Bagdādes austrumu rajonā, kur drošības spēki parādās reti.

Kā redzams sociālajos medijos publicētajos video, protestu pārņemtajās ielās deg auto riepas, bet fonā dzirdami šāvienu trokšņi.

Atbilstoši drošības spēku un mediķu aplēsēm dzīvību zaudējuši 13 cilvēki.

Irākas premjerministrs Adels Abdelmahdi "devis rīkojumu atvilkt no Sadra pilsētas visas armijas vienības un aizstāt tās ar federālās policijas vienībām", teikts pirmdienas rītā izplatītajā armijas paziņojumā.

Kopš pagājušajā nedēļā Irākā izraisījās pirmās sadursmes protestētāju un drošības spēku starpā, dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 cilvēki. Vairums bojāgājušo ir protestētāji, kas tikuši sašauti.

Irākas varasiestādes protestētāju sašaušanā vainojusi "sabotierus" un neidentificētus snaiperus.

Irākā demonstrāciju dalībnieki protestē pret korupciju, bezdarbu un komunālo pakalpojumu slikto kvalitāti, un tās ir kļuvušas par pirmo nopietno izaicinājumu premjerministram Adelam Abdelmahdi.

Protesti otrdien sākās Bagdādē, bet drīz izplatījās arī valsts dienvidos, kur dzīvo galvenokārt šiīti. Vairākās pilsētās tika noteikta komandanta stunda, bet protestētāji par spīti tai izgāja ielās.

Sunnītu apdzīvotajās rietumu provincēs un Kurdistānas autonomajā reģionā valsts ziemeļos situācija bija relatīvi mierīga.