Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Atkārtots septembra karstuma rekords

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Gaisa temperatūras rādītāji nule kā aizvadītajā mēnesī atkārtoti sasnieguši novērojumu vēsturē jau reiz sasniegto septembra karstuma rekordu, piektdien pavēstīja Eiropas Savienības (ES) satelītnovērošanas dienests.

Šogad septembris bijis ceturtais mēnesis pēc kārtas, kad gaisa temperatūra bijusi tuvu rekordam vai arī rekords pārspēts.

Kopernika klimata dienests pavēstīja, ka 2019.gada septembris bijis par 0,57 grādiem karstāks nekā vidēji novērojumu vēsturē un tikpat karsts kā 2016.gada septembris.

Aizvadītais mēnesis bijis pat nedaudz siltāks - par 0,02 grādiem -, tomēr dienests uzskata, ka septembris abos šajos gados atbilst rekordam.

Jūnijs šogad bijis siltākais jūnijs novērojumu vēsturē, bet jūlijs - siltākais mēnesis novērojumu vēsturē. Augusts bijis otrs siltākais augusts kopš mērījumu sākšanas.

Šie dati ir vēl viena liecība mūsu planētas "ilgtermiņa sasilšanas tendencei", norādīja dienests.

Mēneši bijuši ievērojami karstāki par vidējo ASV centrālajā un austrumu daļā, Mongolijas plato un atsevišķās Arktikas daļās.

Temperatūras Eiropā bijušas zemākas nekā septembrī vidēji. Šāda situācija bija vērojama arī Krievijas ziemeļrietumu daļās un Antarktīdas rajonos.