Amerikāņi paliks Kolumbijā

Kolumbijas Konstitucionālā tiesa par antikonstitucionālu atzinusi 2009. gada līgumu, kas deva amerikāņu karavīriem iespējas izmantot Kolumbijas militārās bāzes. Tomēr saskaņā ar tiesas lēmumu bāzu izmantošanu iespējams leģitimizēt, ja attiecīgu lēmumu pieņems Kongress, kurā šāda soļa atbalstītājiem ir vairākums.

AFP atgādina, ka Kolumbija ir ASV galvenā sabiedrotā Latīņamerikā un 2009. gada lēmuma, kuru parakstīja toreizējais Kolumbijas prezidents Alvaro Uribe, mērķis ir palīdzēt kolumbiešu varas iestādēm cīņā ar narkotiku apgrozību un terorismu. Saskaņā ar šo līgumu ASV tika dotas tiesības desmit gadu garumā izmantot septiņas militārās bāzes Kolumbijas teritorijā. Līgums paredz, ka Kolumbijā vienlaikus var atrasties ne vairāk kā 800 ASV militārpersonu un 600 brīva līguma darbinieku.

Kolumbijas Konstitucionālā tiesa līguma atbilstību valsts pamatlikumam sāka skatīt martā, kad saņēma sūdzības no kādas advokātu grupas. Tiesas lēmums tika pasludināts vēlu otrdienas vakarā, un tajā norādīts, ka līgums neatbilst konstitūcijai. Tomēr tas nenozīmē, ka amerikāņu karavīriem nāksies pamest bāzes Kolumbijā – tiesa uzdevusi valdībai vienošanos noformēt kā oficiālu starptautisko līgumu, kas jāapstiprina Kolumbijas Kongresam. BBC piebilst, ka šāds lēmums, no vienas puses, dos gandarījumu kreisajai opozīcijai un Kolumbijas kaimiņvalsts Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam, bet no otras – neapdraudēs ASV un Kolumbijas militāro sadarbību.

Svarīgākais