Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

29.novembrī varētu notikt vēl viens jauno vides aktīvistu vispasaules streiks

© EPA/ SCANPIX/LETA

Globālā jauniešu vides aktīvistu kustība "Piektdienas nākotnei" plāno 29.novembrī rīkot vēl vienu vispasaules streiku.

Protestu akcija paredzēta, neilgi pirms Čīlē 2.decembrī sāksies ANO konference, kas būs veltīta klimata pārmaiņām un ar tām saistītajiem jautājumiem.

Demonstrācijas plānotas vairāk nekā 100 pilsētās.

21. un 27.septembrī notika kustības "Piektdienas nākotnei" rīkotie vispasaules streiki pret politiķu kūtrumu klimata pārmaiņu novēršanā, un protesta akcijās daudzās valstīs piedalījās simtiem tūkstoši jauniešu.

Kustības Vācijas atzars piektdien atklātā vēstulē Vācijas valdošajai koalīcijai un tajā ietilpstošajām partijām nosodīja Berlīnes "politisko bankrotu" jautājumā par cīņu pret klimata izmaiņām.

Vēstulē kritizēts valdības pagājušajā mēnesī publiskotais pasākumu kopums 54 miljardu eiro vērtībā, kas paredz oglekļa dioksīda izmešu samazināšanu, piemēram, palielinot degvielas cenas.

"Jūs tagad varat sacīt, ka "Piektdienas nākotnei" lika jums rīkoties, bet, paskatoties uz šo smieklīgo pasākumu kopumu, ir skaidrs, ka jūs joprojām guļat pie stūres," norādījuši vācu aktīvisti.

Nesen veikta sabiedriskās domas aptauja liecina, ka vairums vāciešu uzskata valdības īstenotos pasākumus par nepietiekamiem.

Kustības "Piektdienas nākotnei" iniciatore ir zviedru skolniece, vides aktīviste Grēta Tūnberga.

Meitene pagājušā gada augustā sāka vienatnē protestēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā, atsakoties apmeklēt mācību stundas līdz pat 9.septembra parlamenta vēlēšanām un aicinot valdību pildīt Parīzes klimata vienošanās prasības. Pēc vēlēšanām viņa turpināja savu streiku tikai piektdienās.

Pamazām vien Tūnbergai pievienojās skolasbiedri, skolotāji un citi līdzīgi domājošie, un pa šo laiku viņas paraugs pamudinājis uz protestiem un solidaritātes gājieniem jauniešus arī daudzās citās valstīs.