Francijā tiks uzstādīta Ļeņina statuja

© Scanpix

Francijas pilsētas Monpeljē līderis Žoržs Frešs iecerējis pilsētā uzstādīt boļševiku vadoņa Ļeņina statuju, informē AFP.

Statujas oficiāla atklāšana paredzēta septembrī.

Žoržs Frešs pasūtījis arī Vinstona Čērčila, Šarla de Golla, Frenklina Rūzvelta un Žana Žoresa pieminekļus, jo kā viņš apgalvo, šie ir XX gadsimta izcilākie cilvēki.

Statuju augstums būs trīs metri, bet svars no 850 kilogramiem līdz tonnai.

Nākamgad pilsētā varētu parādīties arī Mao Dzeduna, Mahatmas Gandija, Nelsona Mandelas, Goldas Meiras un Gamala Abdela Nasera statujas.

Katrs piemineklis izmaksājis 200 000 eiro (140 000 latu) no Monpeljē budžeta.

Ž.Freša politiskie pretinieki apgalvo, ka pieminekļu uzstādīšana ir lieka naudas šķērdēšana, jo tam nav nekāda sakara ar vēstures mīlestību. Pēc viņu domām, Ž.Frešs vienkārši atradis veidu, kā izpaust savu lielummāniju. «Mēs varējām sarīkot Monpeljē iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, ko viņi uzskata par diženiem cilvēkiem. Tā vietā mēs saņēmām Freša lielummānijas izpausmes. Droši vien kādu dienu viņš gribēs šeit uzstādīt arī savu statuju,» uzskata vietējais deputāts Žaks Domeržs.

Savukārt "zaļie" draud monumentus iznīcināt.

Ž.Frešam ir skandaloza politiķa slava; 2007. gadā viņš tika padzīts no Sociālistu partijas par rasistiskiem izteikumiem. Sociālistu līderi bija saniknoti, kad Ž.Frešs atļāvās paziņot, ka Francijas futbola izlasē esot pārāk daudz melnādaino spēlētāju.

Svarīgākais