Palestīniešu uzbrucējs bijis Izraēlas aģents

Par iebrukumu Turcijas vēstniecībā Telavivā aizturētais palestīnietis Nadims Inžazs savulaik bijis Izraēlas iekšējā drošības dienesta Shin Bet informators, vakar paziņojis viņa advokāts. Viņš arī apgalvojis, ka šā iemesla dēļ N. Inžazu vēlējušās apcietināt Palestīnas pārvaldes amatpersonas un patvēruma prasīšanu Turcijai viņš redzējis kā vienīgo izeju no situācijas.

AFP atgādina, ka incidents pie Turcijas vēstniecības notika otrdienas pēcpusdienā, kad ar nazi, rotaļu pistoli un degvielas kannu bruņojies N. Inžazs iebruka vēstniecībā, paziņoja, ka par ķīlniekiem saņem Turcijas ģenerālkonsulu un viņa sievu, kā arī pieprasīja politisko patvērumu Turcijā. Pēc četrām stundām, kad iebrucējs pagura, viņu neitralizēja vēstniecības apsardze – palestīnietim ir šauta brūce kājā. Pēc incidenta 32 gadus vecais

N. Inžazs nodots Izraēlas varas iestādēm un nakti uz trešdienu pavadīja Ihilovas slimnīcā Telavivā, kur ar viņu tikās advokāts Avitals Horevs.

Advokāts Izraēlas medijiem vakar stāstījis, ka viņa klients savulaik bijis Shin Bet informators. "Deviņdesmitajos gados un šīs desmitgades sākumā viņš palīdzēja apturēt palestīniešu uzbrukumus, glābjot gan Izraēlas karavīru, gan civiliedzīvotāju dzīvības, bet, kad viņš lūdza palīdzību Shin Bet, aģentūra no viņa novērsās, neuzņemoties nekādu atbildību," stāstījis advokāts. Viņš uzsvēris, ka palestīniešu teritorijās

N. Inžazam draudot nāvessods. Tikai pirms trim nedēļām viņš atbrīvots no Izraēlas cietuma par zādzību un nelegālu uzturēšanos Izraēlā un nav zinājis, kur meklēt patvērumu. Savukārt Shin Bet pārstāvis uzsvēris, ka N. Inžazs "nav strādājis aģentūras labā" un ar viņa lietu nodarbojas policija. AFP vēsta, ka arī palestīniešu amatpersonas Rāmallas pilsētā apgalvojušas, ka nekā nezina par N. Inžazu un viņš neesot meklējamo personu sarakstā.

Reuters vēsta, ka šī nav pirmā reize, kad N. Inžazs izmanto vardarbību, lai pretendētu uz politisko patvērumu. 2006. gadā viņš ielauzās Lielbritānijas vēstniecībā Telavivā, apgalvoja, ka esot bruņojies ar viegli uzliesmojošu šķidrumu, un pieprasīja politisko patvērumu. Arī toreiz N. Inžazs tika sagūstīts, taču tiesa viņam piesprieda tikai gada ieslodzījumu. Laikraksts Maariv jau 2006. gadā vēstīja, ka, pēc policijas rīcībā esošajiem datiem, N. Inžazs ir ne tikai cilvēks ar bagātu kriminālo pagātni, bet arī drošības dienestu informators.

Euronews vēsta, ka šoreiz N. Inžazu gaida bargāks sods, pat neraugoties uz to, ka viņš nav licis lietā savu arsenālu. Turklāt jau pirms iebrukuma vēstniecībā viņš par savu plānu informējis kādu Izraēlas laikrakstu un televīzijas kompāniju. Kad mediji par to paziņojuši Turcijas vēstniecībai, bijis jau par vēlu – iebrucējs jau atradies vēstniecībā.