Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja izmēģinājusi jaunu raķeti, kuru palaidusi no zemūdenes

© AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja apstiprina, ka tā trešdien izmēģinājusi no zemūdenes palaižamu ballistisko raķeti, ceturtdien vēstīja valsts oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Jaunā tipa ballistiskā raķete "Pukguksong-3" trešdienas rītā tika izšauta "vertikālā režīmā" no austrumu piekrastes ūdeņiem pie Vonsanas līča Japāņu jūrā, kuru Korejā sauc par Austrumu jūru, ziņoja KCNA.

Šis raķetes izmēģinājums notika pēc ASV un Ziemeļkorejas paziņojumiem, ka sestdien paredzētas abu valstu sarunas par Phenjanas kodolprogrammu.

Dienvidkorejas bruņoto spēku ģenerālštābs trešdien paziņoja, ka raķete tikusi izšauta plkst.7.11 (plkst.1.11 pēc Latvijas laika) un nolidojusi apmēram 450 kilometrus austrumu virzienā, sasniedzot aptuveni 910 kilometru maksimālo augstumu. Ja raķete būtu izšauta zemākā leņķī, tā varētu nolidot daudz tālāk.

Japānas valdība paziņoja, ka raķete nokritusi tās teritoriālajos ūdeņos, un nosodīja tās palaišanu.

Ziemeļkoreja apgalvoja, ka šī raķete "nav negatīvi ietekmējusi kaimiņvalstu drošību", un piebilda, ka tās palaišana "iezīmējusi jaunu fāzi ārēju spēku draudu ierobežošanai un [Ziemeļkorejas] militārās varenības pašaizsardzībai tālāku veicināšanu".