Lietuvas skolotāji rīkos mītiņu

Lietuvas skolotāji 1. oktobrī rīkos mītiņu pie Izglītības un zinātnes ministrijas, lai pieprasītu apturēt pedagogu algu samazināšanu, ziņo portāls 15min.lt

Paredzēts, ka šī akcija varētu pulcināt 300–400 skolotāju.

«Ja arī šī protesta akcija neatturēs augstākās izpildvaras institūcijas bez saskaņošanas ar Lietuvas Izglītības sistēmas darbinieku arodorganizāciju centru, ar likumīgajiem skolotāju pārstāvjiem pieņemt lēmumus, kas pasliktina pedagogu sociāli ekonomisko stāvokli, tiks rīkoti mītiņi pie valdības un Seima. Vēlāk ķersimies arī pie streikiem,» brīdina Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Alekss Bružs.

Pēc Bruža teiktā, Izglītības un zinātnes ministrijas lēmumi, kas pieņemti bez apspriešanās ar nozares arodbiedrībām, negatīvi ietekmējuši arī skolotāju darba kvalitāti. Ar šādiem vienpusējiem lēmumiem tiek apvienotas un slēgtas skolas, palielinātas klases, sašaurinātas mācību programmas, samazinātas skolotāju štata vietas.

Saskaņā ar Izglītības darbinieku arodbiedrības aplēsēm pedagogu algas Lietuvā faktiski samazinājušās nevis par 8%, kā oficiāli paziņots, bet par 20–25%.

Šī gada 1. septembrī Lietuvas skolās skolēnu skaits samazinājās par 24 000, kas protams ietekmēja arī skolotāju skaita samazināšanos, jo Izglītības un zinātnes ministrija paredzēja atbrīvot no darba apmēram 10 % pensijas vecuma skolotājus.

Pasaulē

Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss otrdien lika atbloķēt sociālo mediju platformas "X" kontus bankās pēc tam, kad "X" piekrita samaksāt naudassodus vairāk nekā piecu miljonu ASV dolāru apmērā.