Izraēliete bildējas kopā ar gūstekņiem

© Scanpix

Nosodījumu gan dzimtenē, gan aiz Izraēlas robežām izpelnījusies bijusī Izraēlas armijas ierindniece Ēdena Aberdžila, kura savā sociālā tīkla Facebook profilā ievietojusi dienesta laikā tapušas fotogrāfijas, kurās redzama pozējam kopā ar sasietiem palestīniešu kaujiniekiem, kuriem aizsietas acis. Skandāla vaininiece nesaprot, kādēļ viņas rīcība tiek kritizēta, uzsverot, ka fotogrāfijās nav attēlota vardarbība.

BBC vēsta, ka Izraēlas armijas amatpersonas šādu fotogrāfiju parādīšanos atklātībā nodēvējušas par "apkaunojošu" un paziņojušas, ka tiks uzsākta izmeklēšana – pat neraugoties uz to, ka Ē. Aberdžila jau ir demobilizējusies no armijas. "Tā ir uzvedība, kas apkauno mundiera godu," sacījis armijas pārstāvis, piebilstot, ka pašlaik tiek izskatīta iespēja sievieti saukt pie atbildības. "Fotogrāfijas ir kaunpilnas. Pat ja nerunājam par informācijas drošību, šeit redzams nopietns mūsu morāles un ētikas kodeksa pārkāpums. Ja šī sieviete dienestā atrastos vēl šobrīd, nav šaubu, ka viņa nekavējoties tiktu saukta kara tiesas priekšā," sarunā ar AP sacījis Izraēlas armijas preses sekretārs Baraks Razs. Policija tikmēr pavēstījusi, ka nekādas sūdzības sakarā ar fotogrāfiju parādīšanos internetā neesot saņēmusi un, kamēr tas nenotiks, nekādu izmeklēšanu neuzsāks.

Facebook bija ievietotas divas fotogrāfijas, kurās smaidīgā Ē. Aberdžila redzama pozējam kopā ar trim sagūstītiem palestīniešiem. Zem fotogrāfijām ir paraksts Armija – manas dzīves labākais laiks. Komentāros pie fotogrāfijām sieviete un viņas paziņas ironizē par gūstekņiem, spriedelējot, vai viņiem ir pieeja Facebook un vai iespējams viņiem šīs fotogrāfijas aizsūtīt. Reuters atgādina, ka Izraēlas armija palestīniešus, kas tiek turēti aizdomās par uzbrukumiem Izraēlai, parasti pēc sagūstīšanas sasien un aizsien viņiem acis. Pēc šīs procedūras palestīnieši pa vienam tiekot izsaukti uz nopratināšanu. "Es nesaprotu, ko es sliktu esmu izdarījusi? Šajos attēlos taču nav nekādas vardarbības," sarunā ar Izraēlas radio sacījusi 20 gadu vecā Ē. Aberdžila, liekot saprast, ka fotogrāfijās attēlota tikai standarta procedūra.

Citās domās ir Izraēlas Pretspīdzināšanas komitejas vadītājs Jišajs Menuhins. "Šie attēli demonstrē attieksmi, kas kļuvusi par normu, – pret palestīniešiem izturas kā pret priekšmetiem, nevis cilvēkiem," viņš sacījis īsi pēc tam, kad fotogrāfijas demonstrētas Izraēlas televīzijā. Palestīniešu pārstāvji savukārt izteikušies, ka fotogrāfijas ir aizvainojošas un demonstrējot izraēliešu "okupantu mentalitāti", ziņo BBC. "Okupācija ir netaisnīga, amorāla un, kā rāda šīs fotogrāfijas, izvirtusi," uzskata Palestīniešu pārvaldes pārstāvis Gasans Hatibs.

Skandāli dēļ materiāliem, kurus izraēliešu karavīri ievieto Facebook vai Youtube, uzliesmo laiku pa laikam. Bijuši gadījumi, kad šādā veidā tiek izpausts plānoto operāciju raksturs, bet jūlijā plašas diskusijas izraisīja video, kurā seši Izraēlas karavīri, kuri patrulēja Hebronas pilsētā, demonstrēja savas dejošanas prasmes – pilnā kaujas bruņojumā. Armijas izmeklēšanā tika nospriests, ka šī deja nav uzskatāma par disciplīnas pārkāpumu.