Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā ieradīsies 500 ASV karavīru un smagā tehnika

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Lietuvā oktobrī ieradīsies Amerikas Savienoto Valstu rotācijas spēki - bataljona lieluma vienība, kurā būs vairāk nekā 500 ASV sauszemes spēku karavīru, kā arī 30 tanki "Abrams", 25 kājnieku kaujas mašīnas "Bradley" un 70 riteņtransporta vienības, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Amerikāņu karavīri un militārā tehnika tiks dislocēti Ģenerāļa Silvestra Žukauska poligonā Pabradē.

Kā norādījis aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, Lietuva ASV spēku bataljonus Lietuva uzņēmusi ne vienreiz vien, bet līdz šim tas noticis saistībā ar konkrētām militārajām mācībām, taču šoreiz amerikāņu karavīri ieradīsies nevis uz starptautiskajām mācībām, bet tiks dislocēti uz ilgāku laiku.

Pēc viņa teiktā, šī dislokācija kļuvusi iespējama, pateicoties Lietuvas investīcijām mācību infrastruktūrā gan Pabradē, gan citur, kā arī Lietuvas Bruņoto spēku loģistikas speciālistu darbam.

"Esam konsekventi un pacietīgi centušies panākt lielāku ilglaicīgu ASV militāro iesaisti Lietuvā un visā reģionā. Tādēļ ASV spēku bataljona ierašanās uz ilgāku laiku ir laba un gaidīta ziņa, ilgu mūsu pūliņu un investīciju rezultāts," uzsvēris ministrs. "ASV spēki ir ļoti būtisks atturošs faktors, kas papildinās NATO pūliņus Baltijas reģionā."

ASV karavīri sadarbosies ar Lietuvas karavīriem un apmainīsies ar pieredzi attiecībā uz Lietuvas armijas Sauszemes spēku mehanizēšanas projektu.

ASV bruņoto spēku vienības kopš 2014. gada rotācijas kārtībā uzturas Baltijas valstīs mācību operācijā "Atlantic Resolve", dodot ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā.

Šai laikā Lietuvā jau bijušas dislocētas vairāk nekā desmit ASV sauszemes spēku rotācijas maiņas. Iepriekšējo reizi amerikāņu rotācijas spēki Lietuvā bija izvietoti 2017.gadā.