Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

"Thomas Cook" bankorts: parādi viesnīcām sasniedz vairākus miljonus eiro

© EPA/ SCANPIX/ LETA

Bankrotējušais Lielbritānijas tūrisma operators "Thomas Cook" palicis parādā miljoniem eiro kūrortu viesnīcām.

"Thomas Cook" īstenoja praksi atbilstoši kurai viesnīcu rēķinus apmaksāja vien 90 dienas pēc viesu aizbraukšanas, tādējādi šobrīd rodas jautājumi par vērienīgajām parādu summām, kas uzkrātas noslogotajā vasaras sezonā, vēsta informācijas avoti.

Tūrisma nozares lobiju grupa "Exceltur" norāda, ka Spānijā, kur uzņēmums pārvaldījis 55 viesnīcas, parādsaistību apjoms var sasniegt pat 200 miljonus eiro.

Tikmēr Itālijas "Confindustria Alberghi", kas ir viena no viesnīcu nozari pārstāvošajām organizācijām, skaidro, ka "Thomas Cook" bankrots var radīt ļoti smagu ietekmi uz viesnīcu sektoru.

"Vien dažu stundu laikā ar mums sazinājies liels skaits viesnīcu, pavēstot, ka britu tūrisma operators tam ir parādā desmitiem tūkstošu eiro un atsevišķos gadījumos pat simtiem tūkstošu eiro," vēsta vēl viena Itālijas viesnīcu nozari pārstāvošā organizācija "Federalberghi".

Tunisijā viesnīcu federācija ziņo, ka "Thomas Cook" šīs valsts viesnīcām palicis parādā 65-70 miljonus eiro.

Arī Bulgārijā, uz kuru tūrisma uzņēmums ik gadu nogādāja līdz pat 400 000 atpūtnieku, viesnīcnieki kūrortā pie Melnās jūras - Saulainajā krastā - norāda, ka sagaida bankrotu vilni un zaudējumus līdz 36 miljonu eiro apmērā.

Ziņu aģentūras AFP aplēses liecina, ka "Thomas Cook" uz Spāniju pērn nogādājis 7,3 miljonus tūristu, bet uz Grieķiju uzņēmums nogādājis 8,5% no kūrortu viesu kopskaita.

Savukārt Krētas Tūrisma aģentūru asociācija skaidro, ka "Thomas Cook" bankrots radīs domino efektu uz piegādātājiem, tūristu autobusu un automobiļu nomas uzņēmumiem, kā arī citām kompānijām, kas sniedz pakalpojumus tūrisma nozarei.

Kā vēstīts, "Thomas Cook", kas ir viens no lielākajiem un vecākajiem tūrisma operatoriem pasaulē, pirmdien paziņoja par bankrotu, nespējot no privātajiem investoriem nodrošināt pēdējā brīža palīdzību, lai novērstu uzņēmuma sabrukumu.