Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Šamanis, kurš vēlējies padzīt Putinu, ievietots psihiatriskajā slimnīcā

© REUTERS/ SCANPIX/LETA

Krievijas policijas aizturētais Sibīrijas šamanis, kurš kājām devies uz Maskavu, lai padzītu prezidentu Vladimiru Putinu, kuru viņš uzskata par dēmonu, nosūtīts uz psihiatrisko slimnīcu, piektdien paziņoja varasiestādes.

Pašpasludinātais šamanis Aleksandrs Gabiševs bija nogājis apmēram trešdaļu ceļa no dzimtās Jakutskas uz Maskavu, kur plānoja padzīt dēmonu Putinu no Kremļa, kad ceturtdienas naktī viņu aizturēja uz šosejas pie Baikāla ezera.

"Gabiševs šodien nosūtīts uz republikas psihiatrijas klīniku," kur viņam veiks "ekspertīzes procedūras", paziņojusi Jakutskas veselības ministrija.

"Ja pacientam tiks atklātas pataloģijas, esam gatavi sniegt kvalificētu medicīnisko palīdzību," piebilsts paziņojumā.

Opozīcija ir apsūdzējusi varasiestādes par "soda psihiatrijas" izmantošanu. Šāda taktika padomju laikos plaši tika izmantota pret politiskajiem disidentiem, kurus uz klīnikām nosūtīja ar šizofrēnijas vai paranojas diagnozēm.

Martā Gabiševs sāka 8000 kilometru garo ceļu no Jakutskas uz Maskavu, pa valsts autoceļiem pārvietojoties ar vienkāršiem ratiņiem, kuros ir telts un dažas personīgās mantas. Viņš plānoja sasniegt Maskavu 2021.gadā.

Gabiševa izteikumi par Putinu ir piesaistījuši sabiedrības uzmanību, tostarp izprovocējuši opozīcijas protestus, kā arī izsaukuši asu reakciju no varasiestāžu puses un noķengāšanu Kremlim lojālajos televīzijas kanālos.

Augustā, kad Gabiševs sasniedza Ulanudi, ceļu viņam aizšķērsoja citi šamaņi, kas aizliedza viņam ieiet pilsētā. Izcēlās sadursmes un vairāki cilvēki, kas pavadīja Gabiševu, tika aizturēti.

Ceturtdien viņš kopā ar dažiem sekotājiem gulēja netālu no Baikāla ezera, bet maskās tērpti policijas darbinieki, kas šīs operācijas dēļ bija bloķējuši autoceļu, sagrāba Gabiševu, paziņoja viņa atbalstītāji.

Burjatijas policija ceturtdien pavēstīja, ka viņš tiks nosūtīts atpakaļ uz dzimto reģionu, kur viņš tiekot meklēts par kādu noziegumu.

Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs savukārt izsmējis amatpersonu reakciju, apgalvojot, ka tā atspoguļo Kremļa paranoju par jebkuru pretestības pazīmi.

Pēc Gabiševa aizturēšanas viņa atbalstītāji internetā publicēja video, kuros redzams, ka atlikusī grupa turpina ceļu. Viņiem rokās ir karogi ar šamaņa attēlu un saukli "Šamaņa ceļš: Atdot Krievijai brīvību".