Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tūkstošiem skolēnu Austrālijā pamet mācibu klases, aicinot politiķus novērst vides katastrofu

© EPA/Scanpix/LETA

Tūkstošiem skolēnu Austrālijā piektdien pameta savas klašu telpas un izgāja ielās, lai sāktu vispasaules streiku, pieprasot pasaules līderiem, kas pulcējušies uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Klimata samitu, pieņemt tūlītējus pasākumus vides katastrofas novēršanai.

"Beidziet noliegt, ka zeme mirst," ar roku rakstīts uz viena no plakātiem, kuru turēja skolēns Sidnejā. "Mēs to nesākām, bet mēs mēģinām pret to cīnīties," lasāms uz cita plakāta Sidnejā.

Ieraksti sociālās saziņas vietnēs liecina, ka skolēni ielās izgājuši visā Austrālijā, gan štatu galvaspilsētās, gan nomaļās pilsētiņās.

16 gadus vecās zviedru klimata aktīvistes Grētas Tūnbergas iedvesmoti protesti piektdien gaidāmi apmēram 150 pasaules valstīs, tostarp arī Rīgā pēcpusdienā plānots gājiens. Skolēnu un citu aktīvistu mērķis no visas pasaules ir vienoti runāt par klimata pārmaiņu ietekmi uz mūsu planētu.

Streika kulminācija gaidāma Ņujorkā, kur Tūnberga vadīs gājienu pilsētā, kurā atrodas ANO galvenais birojs.

ANO samitā pasaules līderi runās par stratēģijām klimata pārmaiņu mīkstināšanai, piemēram, pāreju no fosilā kurināmā uz atjaunojamiem enerģijas avotiem.