Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lagarda brīdina: Pasaules ekonomikas izaugsme ir apdraudēta

© AFP/Scanpix/LETA

Bijusī Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda ceturtdien brīdinājusi, ka pasaules ekonomikas izaugsme ir trausla un apdraudēta, un politikas veidotājiem vajadzētu strādāt, lai samazinātu cilvēka radītos riskus.

Politikas veidotājiem kopīgi vajadzētu "mēģināt samazināt trauslumu" un "atrisināt neskaidrību" par pasaules ekonomiku, viņa sacījusi intervijā ziņu aģentūrai AFP.

Lagarda, kas pagājušajā nedēļā oficiāli atkāpās no SVF izpilddirektores amata, lai kļūtu par Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītāju, kritizēja vairākas cilvēku pašu radītos riskus ekonomikai, sakot, ka, piemēram, Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības un tirdzniecības konflikti "ir cilvēka radīti un cilvēks var tos sakārtot".

Vienlaikus Lagarda, kas bija pirmā sieviete SVF vadītāja amatā un varētu kļūt par pirmo sievieti ECB vadītāja amatā, noradīja, ka "nedaudz sievietes pieskāriena nekaitētu".

"Pašlaik izaugsme ir diezgan viduvēja" un tā ir "trausla un apdraudēta", uzsvērusi Lagarda.

Viņa norādīja, ka centrālās bankas ir īstenojušas dažādus pasākumus, lai novērstu finanšu krīzes pāraugšanu depresijā, taču tagad ir jāiesaistās amatpersonām, kas veido valdību politiku.

"Uzskatu, ka centrālo banku vadītāji ir darījuši ļoti daudz un daudzus gadus tika uzskatīti par vienīgo iespēju," Lagarda teica.

Jaunajā amatā, kam vēl nepieciešams Eiropadomes apstiprinājums, Lagarda solījusi koncentrēties uz darbavietu radīšanu un stabilitāti, bet atzinusi, ka ar stabilitāti vien var nepietikt reālu cilvēku dzīvē.

Viņa ar šiem izteikumiem nākusi klajā dienu pēc tam, kad Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) paziņoja, ka tirdzniecības konflikti grauj pasaules izaugsmi, tādēļ organizācija samazinājusi savas izaugsmes prognozes šim gadam līdz lēnākajam ekonomikas pieauguma tempam kopš pasaules finanšu krīzes sākuma 2008.gadā. OECD lēš, ka pasaules iekšzemes kopprodukts šogad pieaugs par 2,9% salīdzinājumā ar iepriekš lēstajiem 3,2%.

ASV prezidenta Donlada Trampa tirdzniecības karš ar Ķīnu ir kavējis investīcijas uzņēmējdarbībā un eksportu laikā, kad Ķīnas ekonomikā jau vērojams izaugsmes tempa kritums.

Pašreizējā ECB prezidenta Mario Dragi astoņu gadu pilnvaru termiņš beigsies 1.novembrī. ECB prezidentu nevar iecelt amatā uz otru pilnvaru termiņu pēc kārtas.

Ja Lagarda tiks apstiprināta amatā, viņai būs jāstrādā vidē, kur Tramps nemitīgi uzbrūk ASV centrālajai bankai par to, ka tā nav agresīvāk samazinājusi procentu likmes, lai stimulētu ekonomikas izaugsmi, bet Dragi viņš kritizējis par apzinātiem centieniem mazināt eiro vērtību pret ASV dolāru, lai iegūtu negodīgas priekšrocības tirdzniecībā. Dragi tādas apsūdzības noliedzis.

Savukārt Eiropā Dragi ticis kritizēts par tālāku jau tā negatīvo likmju samazinājumu, bet Lagarda uzsvēra, ka pieredze rāda, ka politiķu iejaukšanās centrālās bankas neatkarībā "nav īpaši veiksmīga".

Vienlaikus viņa pauda, ka centrālo banku vadītajiem jācenšas būt paredzamiem, jo "pasaulē ir pietiekami neskaidrību" un "nevajag vairot neskaidrību par to, ko darīs centrālā banka".

Centrālās bankas vadītājiem "jāizpilda savi amata pienākumi", viņa uzsvēra, piebilstot, ka "tiem jāturas pie faktiem, lai viņi būtu paredzami".